Μούι μπιέν – Μέρος πρώτο

Oύτε που θυμάμαι τι επιχείρημα είχε χρησιμοποιήσει ο μαλάκας ο Ντόρη για να με πείσει να γραφτούμε Ισπανικά. Λες και δεν είχα άλλα προβλήματα στο κεφάλι μου. Δεύτερο έτος, με αρκετά χρωστούμενα από το πρώτο και το περιβόητο τρίτο έτος της Νομικής να πλησιάζει απειλητικά.

Εγώ το είχα ξεκαθαρίσει πως αν μάθαινα κάποια τρίτη γλώσσα (το προφίσιενσι το είχα καβατζώσει από δευτέρα γυμνασίου και το τσερτιφικά από την τρίτη για να έχω καθαρό το πεδίο στο Λύκειο να πιάσω νομική) θα ήταν γαλλικά. Αυτά νόμιζα τότε ότι χρειαζόταν για το διπλωματικό που εκτός από ευσεβής πόθος ήταν και μια καλή καβάτζα σε περίπτωση που η δικηγορία δε μας έβγαινε. Πολύ αργότερα θα μάθαινα από πρώτο χέρι ότι το βύσμα χρειαζόταν πολύ περισσότερο από τα γαλλικά αλλά αυτό είναι αντικείμενο μιας άλλης ιστορίας.

Δυστυχώς, ωστόσο, για τους οποιοσδήποτε αδιευκρίνιστους λόγους, ο Ντόρη με κατάφερε και κατεβήκαμε παρέα εκείνο το δροσερό απόγευμα του Σεπτεμβρίου την Παλαιών Πατρών Γερμανού. Το φροντιστήριο ήταν στο δεύτερο και τρίτο όροφο ενός νεοκλασικού κτιρίου με προσφάτως βαμμένη πρόσοψη στην απόχρωση της ώχρας. Μπήκαμε, γραφτήκαμε, πληρώσαμε (100 ευρώ ο καθένας αν θυμάμαι καλά) και φύγαμε. Όλα καλά κι όλα ωραία. Έως ότου ήρθε η μέρα για το πρώτο μάθημα.

Μπαίνουμε λοιπόν στην τάξη βρεγμένοι μέχρι το κόκαλο και διαπιστώνουμε ότι ήμασταν οι τελευταίοι. Όλοι οι άλλοι (συμπεριλαμβανομένου και του καθηγητή) είχαν ήδη ώρα που ήταν μέσα. Χαιρετάμε και απολογούμαστε για την καθυστέρηση (η οποία οφείλονταν κατά πρώτον στον μαλάκα τον Ντόρη που χτενιζόταν επί τρεις ώρες και κατά δεύτερον στη νεροποντή που είχε παραλύσει τα πάντα στην Εγνατία). Ο καθηγητής μας απαντάει στα Ισπανικά. Σημειωτέον ότι εγώ δεν ήξερα γρι ισπανικά και επίσης αγνοούσα μέχρι εκείνο το δευτερόλεπτο ότι ο τρόπος εκμάθησης ήταν ομιλία μόνο στα Ισπανικά κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Αν τα ήξερα όλα αυτά ήταν το πιθανότερο πως ο Ντόρη θα ήταν εκεί μόνος του.

Κουτσά στραβά (και με πολλές μη εξωτερικευμένες κατάρες στο Ντόρη για τις φαεινές ιδέες του) καταφέρνουμε να συνεννοηθούμε σε κουτσουρεμένα αγγλοισπανικά και καθόμαστε στα θρανία στις θέσεις που είχε ελεύθερες. Τα θρανία ήταν δύο ατόμων. Εγώ λοιπόν έτυχε να καθήσω δίπλα από τη Φανή. Η Φανή ήταν μια όχι ιδιαίτερα ψηλή, με θελκτικές θα έλεγε κανείς καμπύλες ξανθιά κοπέλα. Το πρόσωπο της Φανής δεν ήταν άσχημο αλλά χαλούσε την συμμετρία του μια μετρίως γαμψή μύτη. Το πιο χαρακτηριστικό πράγμα πάνω στη Φανή ωστόσο ήταν η ομιλία της και δη η εκφορά των λέξεων.

Η Φανή λοιπόν τόνιζε τα υγρά σύμφωνα με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο. Σαν ένα απαλό πιτσικάτο. Επίσης πολύ συχνά (αν όχι πάντα) τραβούσε τα φωνήεντα στο τέλος κάθε φράσης της και έτσι έδινε στη φωνή της ένα νάζι πολύ χαρακτηριστικό.

Α, μα δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Φανή ήταν η αγαπημένη μαθήτρια της τάξης (τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στον ανδρικό πληθυσμό)! Όλες οι υπόλοιπες κοπέλες ήταν ή πολύ σοβαρές ή πολύ δεσμευμένες. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι και η Φανή δεν είχε σχέση. Εξάλλου όλοι είχαμε γνωρίσει τον Γιώργο που ήταν ένα κατά τα άλλα πολύ συμπαθητικό παιδί. Η Φανή παρ’ όλα αυτά, υπονοούσε με τον τρόπο της ομιλίας της ή με ένα σκούντημα στον βραχίονα, ή με ένα παρατεταμένο βλέμμα ότι αυτό δε θα αποτελούσε πρόβλημα.

Οι μήνες περνούσαν και οι έξοδοι με τα παιδιά των Ισπανικών ήταν ό,τι εποικοδομητικότερο από την ιδέα του Ντόρη να ξεκινήσουμε Ισπανικά. Μπιτ μπαζάρ για κρασιά,  κάτω από το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης για ναργιλέδες και ρακόμελα (ω γλυκά λάθη της νιότης), μπύρες στη Σβώλου, φαγητά στην Άθωνος, καγκουροποτάρες στο Κοράλ και σβήσιμο στο Μπερλίν. Όλα μέσα. Ανάκατα και απερίσκεπτα όπως επιβάλει η αθωότητα της μετεφηβικής περιόδου.

Σταδιακά, τα «πάρε δώσε» με τη Φανή είχαν αρχίσει να πυκνώνουν. Άντε κανένα μήνυμα παραπάνω στο κινητό. Άντε κανένα υπονοούμενο παραπάνω. Άντε κανένα τυχαίο άγγιγμα κάτω από το θρανίο.

Αν θέλω να είμαι απολύτως ειλικρινής, αυτό που με διέγειρε περισσότερο πάνω στην Φανή ήταν η προχειρότητα με την οποία αντιμετώπιζε τις ανθρώπινες σχέσεις. Πάντα, μέχρι τότε, όταν προσέγγιζα κάποιο άτομο είχα πάντα στο μυαλό μου ένα (έστω αμυδρό) σχέδιο αντιμετώπισης. Και αναλόγως με το πώς εξελίσσονταν τα πράγματα το σχέδιο αυτό αναπροσαρμοζόταν.

Μην με παρεξηγήσετε. Δεν εννοώ πως είχα στρατηγική και βάση αυτής συμπεριφερόμουν και ανάλογα. Απλώς μου άρεσε να βάζω τους ανθρώπους σε ξεχωριστά κουτιά και το καθένα από αυτά υπαγόρευε και διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης. Είναι κάτι που πιστεύω πώς όλοι λίγο πολύ κάνουμε. Ο Ντόρη για παράδειγμα, αν και μαλάκας, ήταν ο κολλητός μου. Τα άλλα παιδιά της τάξης ήταν γνωστοί και φίλοι, όμως όχι τόσο φίλοι ώστε να τους εμπιστευόμουν σημαντικά μυστικά μου.

Η Φανή από την άλλη, φαινόταν να δέχεται την ζωή με ένα εντελώς απροετοίμαστο τρόπο, κάτι που πιστεύω ότι συνάδει (η θα έπρεπε να συνάδει) απόλυτα στην φύση μας σαν σκεπτόμενα ζώα που είμαστε και τίποτα παραπάνω. Δεν είχε κάποιο πλάνο εκ των προτέρων αλλά προσάρμοζε την συμπεριφορά της ανάλογα με τις εξελίξεις. Μία, αν θέλετε, έκφραση αυτού του τρόπου συμπεριφοράς της Φανής ήταν και το γεγονός ότι φλέρταρε σχεδόν με όλους τους άντρες του τμήματος. Αυτό από μόνο του ασκούσε μια γοητεία πάνω μου.

Διάβασα πρόσφατα κάπου ότι οι άντρες ποθούν κτητικά. Τείνω να συμφωνήσω και ακριβώς αυτή την κτητικότητα πιστεύω ότι η Φανή κατάφερε να μου καταστείλει. Η Φανή ήταν ίσως η πρώτη γυναίκα που δεν με πείραζε να φανταστώ με κάποιον άλλο ή να μάθω ότι θα «πήγαινε» με κάποιον άλλο. Το ακριβώς αντίθετο. Αυτή η αοριστία, η γενική «υπόσχεση» με γοήτευαν πάνω στη Φανή περισσότερο από την εμφάνισή της ή το ελαφρά τσιμπημένο της «ρο» ή «λάμδα».

Όχι ότι ήμουν και απόλυτα ξετρελαμένος με τη Φανή. Ωστόσο, η αλληλεπίδραση μας άφηνε να φανεί ότι αν προχωρούσα θα υπήρχε ανταπόκριση. Και όσο κανείς από τους δυο μας δεν προχωρούσε ώστε να διασχίσει αυτή τη γραμμή υπήρχε μια αναμονή και αβεβαιότητα για το αν εν τέλει θα γίνει, που αν μη τι άλλο ήταν διεγερτική.

[Συνεχίζεται]

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Μούι μπιέν – Μέρος πρώτο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s