Η Ελένη (Μέρος δεύτερο)

Το πρώτο μέρος είναι εδώ.

Τα καλοκαίρια διαδεχόταν το ένα το άλλο και είχα πλέον για τα καλά «μετακομίσει» στην αυλή του Γυμνασίου για παιχνίδι. Επικρατέστερο όλων ήταν το ποδόσφαιρο, στο οποίο όμως δεν ήμουν αρκετά καλός. Λόγω ύψους (και ανύπαρκτης τεχνικής με τη μπάλα στα πόδια) έπαιζα τερματοφύλακας και τα αντανακλαστικά μου με βοηθούσαν αν μη τι άλλο να περνάω απαρατήρητος στο παιχνίδι. Εξάλλου δεν ήταν και πολλοί αυτοί που θέλαν να κάτσουν στο τέρμα οπότε αυτή η κατάσταση μας βόλευε όλους.

Εκτός από τα παιδιά που παίζαμε στην αυλή του Γυμνασίου, στις κερκίδες, μαζευόταν οι μεγαλύτεροι, κάποια παιδιά συνήθως του Λυκείου που κάπνιζαν και σχολίαζαν περιπαικτικά όλους εμάς τους μικρότερους. Δεν ήταν λίγες οι φορές μάλιστα που κάποια από τα μικρότερα παιδιά αντιστεκόταν στο διασυρμό με αποτέλεσμα να ξεσπούν κάποιες μικροσυμπλοκές οι οποίες γρήγορα λυνόταν υπέρ του μεγαλύτερου παιδιού.

Ο Πέσκας ήταν ένα από αυτά τα παιδιά που συνήθιζε να κοροϊδεύει και να λοιδορεί όλους εμάς τους μικρότερους. Δεν είμαι σίγουρος αν Πέσκας ήταν το επίθετό του ή το παρατσούκλι του αφού όλοι στη γειτονιά είχαν και από ένα. Η συνήθης τακτική του Πέσκα ήταν να να προσπαθεί να ξεκινήσει κάποια διαμάχη με κάποιο από τα μικρότερα παιδιά συνήθως σχολιάζοντάς τον η μειώνοντάς τον για κάποιο λόγο. Αν το παιδί αυτό αντιδρούσε, τότε συνέχιζε να το πειράζει και να το απειλεί μέχρι που του επιτίθονταν με μανιώδεις και ταχύτατες καρπαζιές και σφαλιάρες.

Από τα μικρότερα παιδιά, υπήρχαν κάποιοι που ήταν κολαούζοι του Πέσκα με αντίτιμο την προστασία του. Αυτοί, πολλές φορές, όταν είχαν προβλήματα με κάποια από τα μικρότερα παιδιά, ρουφιάνευαν στον Πέσκα πράγματα που υποτίθεται πως αυτά τα μικρότερα παιδιά λέγανε για τον Πέσκα (πολλές δε φορές εφευρίσκανε και κάποια ψέματα οι ίδιοι) με σκοπό να καθαρίσει ο Πέσκας για λογαριασμό τους.

Ο Πέσκας θα πρέπει να ήταν δεκαεννιά χρονών όταν εμείς ήμασταν δεκατρία. Είχε όμως χάσει κάποιες χρονιές στο σχολείο από ατυχήματα που είχε με το μηχανάκι και πρέπει να πήγαινε Β’ Λυκείου εκείνο το καλοκαίρι. Στην παρέα του Πέσκα υπήρχε μεταξύ άλλων και ο Παράβας που ήταν γιος ενός γνωστού πολιτικού μηχανικού που είχε στην ουσία «χτίσει» όλο το συνοικισμό. Ο Παράβας ήταν πολύ πιο λιγομίλητος από τον Πέσκα αλλά φαινόταν αρκετά πιο επικίνδυνος αν και μικρότερός του. Κυκλοφορούσαν κατά καιρούς φήμες ότι έμπλεκε συχνά σε καβγάδες σε μερικούς από τους οποίους και είχε χρησιμοποιήσει πεταλούδα οπότε κανείς από μας, τα μικρότερα παιδιά δεν τολμούσε καν να τον κοιτάξει, πόσο μάλλον να του αντιμιλήσει. Υπήρχε κάτι στο βλέμμα του Παράβα που το συναντάς συχνά σε ανθρώπους αλλά δε μπορείς να εξηγήσεις γιατί σου δίνει την αίσθηση πως έχει μια εγγενή τάση προς το κακό.

Ο Πέσκας οδηγούσε ένα τσαλάκι, ενώ ο Παράβας ένα Ταιφούν που εκείνες τις εποχές υποδήλωνε (ή τουλάχιστον έτσι λειτουργούσε στο μυαλό μας) και τη διαφορετική οικονομική επιφάνεια των οικογενειών τους. Ο δυο τους ποτέ δε λειτουργούσαν από κοινού στους τραμπουκισμούς. Το αντίθετο. Πάντα λειτουργούσαν κατά μονάδες και κατά κανόνα με διαφορετικά κίνητρα. Ο Πέσκας φαινόταν να αντλεί ευχαρίστηση από κάθε τραμπουκισμό που έκανε ενώ ο Παράβας δε θα ασχολούνταν με μικροτραμπουκισμούς και δε θα ξόδευε την ενέργειά του χωρίς λόγο. Όταν θα δρούσε, θα το έκανε σχεδιασμένα και με συγκεκριμένο σκοπό και πολύ πιο αποτελεσματικά από τον Πέσκα που τον ενδιέφερε εν πολλοίς η επίδειξη και η επιβεβαίωση από τους άλλους στο ξύλο στο οποίο έριχνε.

Τα κορίτσια βέβαια του συνοικισμού δεν ήταν κατά κανόνα αποδέκτες του τραμπουκισμού του Πέσκα και της παρέας του. Κάποιες από αυτές σύνηπταν ερωτικές σχέσεις μαζί τους και οι άλλες ως φίλες αυτών τύχαιναν ευνοϊκής μεταχείρισης. Εξάλλου, όπως οι ίδιες λέγανε, προτιμούσαν τα μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά γιατί ήταν πιο ώριμα. Το δε γεγονός ότι είχαν μηχανάκι της άφηνε, κατά δήλωσή τους, παγερά αδιάφορές. Η Ελένη ήταν μια από τις πρώτες κοπέλες του συνοικισμού που τα φτιάξαν με κάποιο από αυτά τα παιδιά.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Η Ελένη (Μέρος δεύτερο)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s