Μετανάστευση στην Κύπρο

IMG_5771

Γνωρίζω ότι υπάρχουν ήδη πολλά άρθρα στο ίντερνετ που μιλούν γι αυτό το θέμα (σε κάποια από τα οποία είχα ανατρέξει και εγώ πριν φύγω Κύπρο), οπότε θα προσπαθήσω καλύψω κάποια εντελώς πρακτικά ζητήματα που μπορεί να απασχολούν κάποιον που θέλει να μεταναστεύσει στην Κύπρο.

Γράφοντας αυτή την ανάρτηση διαπίστωσα ότι είναι αδύνατο να καλύψει κανείς τα πάντα, οπότε περιμένω ερωτήσεις στα σχόλια για να καλύψω μέρη που μπορεί να απασχολούν κόσμο και παρέλειψα εδώ. Τέλος, τα όσα αναφέρω είναι αποτέλεσμα της προσωπικής μου εμπειρίας και αντίληψης οπότε είναι λογικό να περιέχουν λάθη ή παραλείψεις ή απλώς προσωπικές απόψεις. Ας ξεκινήσουμε.

Πριν φύγεις

Ιδανικά, πριν φύγει κάποιος για μόνιμη εγκατάσταση στην Κύπρο θα έχει ήδη βρει δουλειά. Αιτήσεις μπορεί να υποβάλει ηλεκτρονικά (εδώ, εδώ και εδώ κάποια μόνο sites με δουλειές) ενώ για συνεντεύξεις μπορεί να πετάγεται ακόμα και την ίδια μέρα με (αρκετά φθηνές πλέον) πτήσεις από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Προσωπική μου άποψη είναι πως δεν υπάρχει η ανάγκη να υποβληθεί κάποιος στα έξοδα του να πάει πρώτα, να εγκατασταθεί και να ψάξει εκεί (εξαρτάται βέβαια και από το είδος της δουλειάς). Το ίδιο βέβαια πιστεύω και για όλες τις χώρες τη Ευρώπης.

Δουλειές

Υπάρχουν δουλειές στην Κύπρο;  Αν και η κατάσταση είναι σίγουρα καλύτερη από την Ελλάδα (σε ορισμένους τομείς μάλιστα αρκετά καλύτερη) η χώρα έχει πλέον το δικό της πρόβλημα ανεργίας (το οποίο εντάθηκε μετά το «κούρεμα» του 2013). Αν και οι αριθμοί βελτιώνονται (τουλάχιστον στα χαρτιά), υπάρχουν αρκετοί ντόπιοι νέοι που δε βρίσκουν δουλειά (ειδικά αν δεν έχουν εμπειρία) και αναγκάζονται και οι ίδιοι σε μετανάστευση (στην Αγγλία ή την Μέση Ανατολή ή όπου αλλού).

Η οικονομία της Κύπρου στηρίζεται στον τριτογενή τομέα παραγωγής και οι τομείς που ανθούν (κυρίως λόγω του ρωσικού πελατολογίου) είναι οι οικονομικές και οι νομικές υπηρεσίες.

Οι Έλληνες νομικοί θα πρέπει οπωσδήποτε να έχουν μεταπτυχιακό Αγγλίας ή μια εξοικείωση με το Αγγλικό δίκαιο στο οποίο βασίζεται και το κυπριακό. Οι Έλληνες οικονομολόγοι θα έχουν ιδανικά το ACA (εξαρτάται όμως που θέλουν να δουλέψουν). Επίσης η πολύ καλή γνώση της Αγγλικής γλώσσας εξυπακούεται για όλες τις ειδικότητες. Ιδίως για τους νομικούς που επιθυμούν να ασχοληθούν με τοπική δικαιοδοσία, θα έχουν ως επί το πλείστον το συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τους συναδέλφους τους που σπούδασαν Αγγλία κυρίως στο χειρισμό της γλώσσας και της ορολογίας τόσο στο γραπτό όσο και στον προφορικό λόγο.

Εκπαιδευτικοί

Από ό,τι ξέρω κάποτε ήταν μια καλή εναλλακτική για τους Ελλαδίτες εκπαιδευτικούς μια και οι διορισμοί ήταν εύκολοι και οι μισθοί πολύ καλοί (αν και έχουν υποστεί περικοπές, εξακολουθούν να είναι σε σχέση με τους υπόλοιπους). Τώρα πλέον όμως υπάρχουν και εκεί αδιόριστοι και ισχύει ένα σύστημα επετηρίδας.

Θα άξιζε ίσως κάποιος να ψάξει το πώς θα μπορούσε να γραφτεί εκεί ώστε να τρέχει παράλληλα ο χρόνος για το διορισμό. Σχετικές πληροφορίες ίσως μπορούν να αντληθούν από εδώ. Στην ιδιωτική εκπαίδευσή, από όσο ξέρω, υπάρχει περιθώριο να βρει κανείς δουλειά με καλύτερους μισθούς από Ελλάδα ωστόσο εξαρτάται από το φροντιστήριο / σχολείο στο οποίο θα κάνει αίτηση.

Στρατιωτικοί

Οι στρατιωτικοί θα ξέρουν (εκ των έσω) ότι η Κύπρος είναι μια πολύ ευνοϊκή μετάθεση γι αυτούς εφόσον τα λεφτά είναι πολύ καλά και η ζωή ακόμα καλύτερη. Αυτά τουλάχιστον για τους Αξιωματικούς οι οποίοι από όσο γνωρίζω συνήθως βάζουν βύσμα για μια τέτοια μετάθεση και όσοι έρθουν, δε θέλουν να γυρίσουν.

Σπίτια

Η αγορά στέγης στην Κύπρο είναι μια πονεμένη υπόθεση και σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από το σε ποια από τις τέσσερις θέλει να μείνει κανείς. Οι τιμές σε Πάφο είναι οι φθηνότερες και μετά σε αύξουσα σειρά Λάρνακα, Λευκωσία και Λεμεσός όπου και οι τιμές είναι οι ακριβότερες.

Δυστυχώς η γενική κατάσταση των σπιτιών είναι κακή και οι τιμές ακριβές σε σχέση με το προσφερόμενο προϊόν. Τα περισσότερα σπίτια προς ενοικίαση είναι παλιά (με εξαίρεση ίσως την Λεμεσό) και τα καινούργια είναι αρκετά πιο ακριβά. Παρ’ όλο που οι τιμές έχουν πέσει μετά το κούρεμα και η αγορά έχει πληγεί, ένα δυάρι δέκα ετών στη Λεμεσό, με πάρκινγκ και αποθήκη κοστίζει περίπου 115-130 χιλιάδες ευρώ ενώ θα νοικιαστεί με περίπου 550 ευρώ (χωρίς έπιπλα).

Τα καλά νέα είναι ότι τα περισσότερα αρκετά σπίτια έχουν έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές οπότε δε θα χρειαστεί να υποβληθείτε σε αυτό το μεγάλο έξοδο με την εγκατάσταση. Ωστόσο, η κατάσταση στην οποία θα βρίσκονται τα έπιπλα μπορεί να είναι από ανεκτή έως απαράδεκτη σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ενδεικτικές τιμές για ένα δυάρι 15-20 ετών με μόνο ηλεκτρικές συσκευές σε ανεκτή κατάσταση:

Στην Λευκωσία μπορεί κανείς να το βρει με 400-550 ευρώ.

Στην Πάφο, το ίδιο σπίτι μπορεί να έχει 250-400 ευρώ.

Στην Λάρνακα 300 – 500.

Ενώ στη Λεμεσό 500 – 750.

Στη Λεμεσό το γεγονός ότι υπάρχουν πάρα πολλοί Ρώσοι που νοικιάζουν ανεβάζει αισθητά τις τιμές γέρνοντας την αγορά υπέρ των ιδιοκτητών και το κάνει αρκετά δύσκολο να βρει κανείς σπίτι με καλό λόγο ποιότητας τιμής.

Η εμπειρία μου με τους μεσίτες δεν ήταν καλή και συνήθως προσπαθούν απλώς να σου σπρώξουν αυτά που έχουν διαθέσιμα εκείνη την ώρα για να πάρουν την προμήθεια και να τελειώνουν. Φυσικά δεν ισχύει αυτό για όλους, αλλά ίσχυε για τους περισσότερους με τους οποίους συνεργάστηκα. Το καλό (για τον ενοικιαστή) είναι ότι την προμήθεια τους την πληρώνει μόνο ο ιδιοκτήτης.

Το (κάπως) εκνευριστικό με την αγορά ακινήτων (και όχι μόνο) είναι ότι η Κύπρος τώρα αρχίζει να βγαίνει δειλά δειλά από τον ηλεκτρονικό της Μεσαίωνα οπότε επιβάλλεται κανείς να ψάξει μέσω εφημερίδας για ακίνητο. Η πιο γνωστή (και καλή μπορώ να πω) ήταν αυτή. Κυκλοφορεί νομίζω κάθε Τετάρτη (ή Πέμπτη) και πρέπει να αγοράσετε το φύλλο (2 ευρώ έχει νομίζω) – ΜΗΝ αρκεστείτε στην ιστοσελίδα. Αν θέλετε να πάρετε μια γεύση της αγοράς ηλεκτρονικά πατήστε εδώ.

Υγεία

Η υγεία στην Κύπρο είναι μια (ακόμα) πονεμένη ιστορία. Το δημόσιο σύστημα περίθαλψης είναι σε κυοφορούμενο στάδιο (νομίζω ότι ακόμα προσπαθούν να φτιάξουν το δικό τους ΕΣΥ) και τα σχόλια που ακούει κανείς για τα δημόσια νοσοκομεία δεν είναι και τα πιο κολακευτικά. (Νομίζω) όλοι οι κάτοικοι (και οι αλλοδαποί) δικαιούνται μια κάρτα νοσηλείας (το αντίστοιχο με το δικό μας βιβλιάριο υγείας) και συνεισφέρουν ανάλογα με την εξέταση / θεραπεία που χρειάζονται και το εισόδημά τους. Περισσότερες πληροφορίες εδώ. Δεν είχα ποτέ εμπειρία με το δημόσιο σύστημά τους οπότε ό,τι λέω είναι hearsay και πρέπει να δώσετε και την αντίστοιχη βάση.

Οι ιδιώτες γιατροί είναι ως επί το πλείστον επιχειρηματίες (τουλάχιστον από τη δική μου εμπειρία). Νοιάζονται πολύ περισσότερο για το πενηντάρικο (χωρίς απόδειξη κατά κανόνα) της βίζιτας (έτσι λένε την επίσκεψη) από το να δώσουν λύση στο πρόβλημα. Αρκετοί με εκπαίδευση Νοτίου Αφρικής, άλλοι Γερμανίας, άλλοι Αγγλίας, σπανιότερα Ελλάδας (που ήταν και οι καλύτεροι από αυτούς που τουλάχιστον εγώ συνάντησα).

Το πιο εκνευριστικό είναι ότι είναι τόσο λίγοι (και έχεις τόσο την ανάγκη τους) που θέτουν αποκλειστικά τους δικούς τους όρους που μερικές φορές κάνουν το να βρεις ραντεβού απίθανο (σε μερικούς πρέπει να κλείσεις δύο μήνες πριν). Όχι γιατί έχουν πάρα πολλούς ασθενείς. Ένας οφθαλμίατρος για παράδειγμα θυμάμαι δούλευε 10:30 με 13:00. Και μετά, 15:00 με 17:00 (!!!). Τόσες λίγες ώρες θυμάμαι ότι δούλευε περίπου η γραμματεία της Νομικής! Λίγοι δουλεύουν απόγευμα και κανένας Σάββατα.

Σε ό,τι αφορά στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και μαιευτήρια η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη. Εκείνα είναι πλέον (μόνο) επιχειρήσεις που θέτουν ξεκάθαρα τις προτεραιότητες τους: πρώτα το κέρδος και μετά όλα τα άλλα. Αν περάσει κανείς από το πάρκινγκ των ιατρών ιδιωτικών νοσηλευτηρίων θα δει αυτοκίνητα τα οποία δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμα στην αγορά.

Γενικά είμαι απογοητευμένος από το επίπεδο των υπηρεσιών και την αντιμετώπιση των γιατρών. Η υγεία είναι ένας τομέας στον οποίο πρέπει να γίνει αρκετή δουλειά. Ελπίζω ότι όταν η αγορά κορεστεί από επαγγελματίες να ανέβει και το επίπεδο λόγω ανταγωνισμού. Προς το παρόν ο μόνος που φαίνεται να κερδίζει από το σύστημα υγείας είναι οι ίδιοι οι γιατροί (με την επιφύλαξη για το δημόσιο σύστημα από το οποίο δεν είχα προσωπική εμπειρία).

Μισθοί

Οι μισθοί της Κύπρου  εξαρτώνται κυρίως από την αγορά στην οποία είσαι. Οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων (κυβερνητικών) είναι κατά κανόνα καλοί (παρά τις περικοπές που έχουν υποστεί) ενώ η ποιότητα ζωής τους απλώς δε συγκρίνεται με τον ιδιωτικό τομέα. Θα μπορούσαμε να συζητάμε επ’ άπειρον για τους μισθούς, ωστόσο ενδεικτικά σας παραθέτω μερικούς μισθούς ανάλογα με το επάγγελμα (ξανά μην τα πάρετε τοις μετρητοίς αφού είναι από τις δικές μου και μόνο πληροφορίες και όχι εμπειρία):

 1. Δάσκαλοι: υπήρχε μια φήμη ότι οι πρωτοδιόριστοι δάσκαλοι παίρναν αρχικό μισθό 2,000 ευρώ. Δεν ξέρω αν ισχύει ακόμα αλλά δε θα μου φαινόταν παράξενο αν έπαιρναν 1,500 ευρώ το μήνα.
 2. Δικηγόροι: αυτό εξαρτάται πολύ από το που είσαι και τι κάνεις. Ένας ασκούμενος στη Λευκωσία μπορεί να παίρνει και 500 ευρώ. Ένας νέος συνεργάτης από 700-1,200. Μετά την απόκτηση εμπειρίας ο μισθός μπορεί να διαπραγματευτεί με τον εργοδότη αλλά και πάλι για τις περισσότερες εταιρίες δεν φτάνει σε επίπεδα π.χ. Αγγλίας. Σίγουρα όμως είναι καλύτερα από την τραγική κατάσταση της Ελλάδας.
 3. Τραπεζικοί υπάλληλοι: ένας νέος υπάλληλος θα μπορούσε να παίρνει από 900 – 1200 ευρώ το μήνα αλλά εξαρτάται από την τράπεζα και τις υπόλοιπες συνθήκες.
 4. Ναυτιλιακές: η Κύπρος (και δη η Λεμεσός)έχει πολλές μερικές ναυτιλιακές (κυρίως ξένες) οι οποίες πληρώνουν πολύ καλύτερα από το μέσο όρο αλλά και πάλι εξαρτάται από την εμπειρία και το τμήμα που θα είσαι. Οι παροχές σε μερικές από αυτές είναι εξαιρετικές οπότε όλο το πακέτο πρέπει να υπολογιστεί. Δε θα ήταν παράλογο κάποιος χωρίς εμπειρία να παίρνει από 1500 το μήνα έως και 2000 αν δούλευε για παράδειγμα στα operations.
 5. Υπάλληλος σε καφέ / σερβιτόρος: Αυτό έχει να κάνει κυρίως με τις ώρες δουλειάς αλλά κατά προσέγγιση θα μπορούσε να είναι από 800 – 1300 το μήνα. Σίγουρα καλύτερα από Ελλάδα και με φιλοδωρήματα σε αρκετά πιο υψηλά επίπεδα.
 6. Λογιστές: Αυτό εξαρτάται πολύ από την εμπειρία και την εταιρία στην οποία θα είναι κανείς. Οι μεγάλες εταιρίες (PWC, Deloitte κλπ.) προσφέρουν πάρα πολύ καλούς μισθούς.

Φορολογία

Οι μισθοί της Κύπρου κολακεύονται κατά πολύ από το ευνοϊκότατο φορολογικό καθεστώς (ειδικά σε σχέση με την Ελλάδα). Με αφορολόγητο στα 19,500 ευρώ, λογικότατες εισφορές, και μπόνους αφορολόγητο 20% (αυτό το τελευταίο δεν το ξέρουν όλοι οπότε πείτε μου αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες) για τους μετανάστες μέσα στα πρώτα πέντε χρόνια της εγκατάστασης, το καθαρό εισόδημα δεν απέχει αρκετά από το μικτό (ειδικά σε σχέση με την Ελλάδα) και αφήνει μια πολύτιμη ανάσα για αξιοπρεπή διαβίωση.

Έξοδα διαβίωσης

Η σύντομη απάντηση είναι πάνω κάτω τα ίδια με την Ελλάδα (με διαφορές στα επιμέρους). Οι επικοινωνίες (κινητά) για παράδειγμα είναι πάμφθηνες. Το ίντερνετ στο σπίτι αρκετά πιο ακριβό (8άρα σύνδεση με 40 ευρώ για Cyta (κάνετε οπωσδήποτε έρευνα αγοράς γιατί νέες εταιρείες έχουν βγει που μπορούν να προσφέρουν ανταγωνιστικές τιμές). Το ρεύμα (ΑΗΚ) αρκετά πιο ακριβό  σε σχέση με Ελλάδα (+30-60% – επίσης λάβε υπόψη ότι η θέρμανση και η ψύξη γίνονται με A/Cs). Το σούπερ μάρκετ περίπου το ίδιο (ίσως λίγο πιο ακριβό) αλλά και με ποικιλία πολύ διαφορετική (με προϊόντα από Μέση Ανατολή μέχρι Αγγλία). Η βενζίνη πιο φθηνή (περίπου 30-50 λεπτά διαφορά με Ελλάδα). Το νερό πιο ακριβό (+30 – 60%). Οι γιατροί πιο ακριβοί.

Μεταφορές

Στην Κύπρο θα χρειαστείτε αυτοκίνητο. Η ζωή χωρίς αυτοκίνητο είναι προβληματική (to say the least). Τα ολίγα ΜΜΜ είναι ακόμα σε στάδιο ανάπτυξης το οποίο είναι αμφίβολο πότε θα ολοκληρωθεί. Για τον πρώτο καιρό και για οδικές μεταφορές από αεροδρόμια και πόλεις δείτε εδώ και εδώ.

Οι τιμές των αυτοκινήτων ποικίλουν ανάλογα με το τι θέλετε να αγοράσετε. Στο νησί υπάρχει ένα φετίχ με τα «Γιαπωνέζικα». Ένα Τοϋότα Βίτζ (το αντίστοιχο Γιάρις από Ιαπωνία), 10 ετών με 80.000 χιλιόμετρα σε καλή κατάσταση μπορείτε να το βρείτε με 5,000 – 6,000 ευρώ. Η ασφάλεια είναι αρκετά ακριβή για τους Ελλαδίτες (για το ίδιο αυτοκίνητο περίπου 220 – 280 ευρώ το χρόνο). Τα τέλη (road tax) αρκετά φθηνά (για το ίδιο αυτοκίνητο περίπου 65 ευρώ το χρόνο) ενώ το ΚΤΕΟ (Μ.Ο.Τ.) γύρω στα 35 ευρώ (μόνο ο έλεγχος που γίνεται κάθε δύο χρόνια). Για μια ματιά στην αγορά δείτε εδώ.

Αν δεν ζείτε (και οδηγείτε) στην Αθήνα, λίγα μπορούν να σας προετοιμάσουν για τον τρόπο οδήγησης στην Κύπρο. Μου είχε κάνει τρομερή εντύπωση στην αρχή που έβλεπα 5 – 6  (χωρίς ίχνος υπερβολής) ατυχήματα σε μια διαδρομή λίγων χιλιομέτρων. Οπότε μεγάλη και συνεχή προσοχή.

Το άλλο που μου είχε κάνει εντύπωση είναι ότι στην Κύπρο οι άνθρωποι σπάνια περπατούν για να μετακινηθούν. Αυτό κυρίως οφείλεται στο ότι οι πόλεις είναι αραιοκατοικημένες και απλωμένες και στις αντίξοες καιρικές συνθήκες το καλοκαίρι.

Φαγητό

Από αυτό δε θα μείνετε παραπονεμένοι. Η Κύπρος έχει σε γενικές γραμμές πολύ νόστιμο φαγητό, είτε μιλώντας για την τοπική κουζίνα, είτε για παγκόσμια (πολύ καλό αραβικό, ασιατικό και κουζίνα παμπ). Οι επιλογές είναι πολλές, η ποιότητα κατά κανόνα καλή. Από τιμές, εξαρτάται από το μέρος. Μια μέση τιμή θα ήταν 18 – 30 ευρώ το άτομο με ποτό.

Υπηρεσίες

Αν έρχεστε από Ελλάδα σε γενικές γραμμές δε θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα με τις υπηρεσίες. Η γραφειοκρατία είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από την Ελλάδα (όχι σε ιδανικά βέβαια) και γενικά θα μπορέσετε να κάνετε τις δουλειές σας με αξιοπρέπεια.

Άδεια παραμονής

Αν είστε από Ελλάδα θα χρειαστείτε άδεια παραμονής (το «Γέλοου Σλιπ»). Η διαδικασία είναι σχετικά απλή και θα σας κατατοπίσει ο εργοδότης σας για τα χρειώδη.

Εκπαίδευση

Δεν είχα καμία προσωπική εμπειρία με την εκπαίδευση στην Κύπρο οπότε ξανά ό,τι λέω είναι hearsay. Σε ό,τι αφορά στην υποχρεωτική εκπαίδευση, ο δημόσιος τομέας δεν έχει την καλύτερη φήμη. Από ιδιωτικά σχολεία υπάρχουν πάρα πολλά (κατά κανόνα αγγλόφωνα) με αρκετά υψηλά δίδακτρα (όχι πιο ακριβά των Αθηνών ωστόσο) που δεν ξέρω αν παρέχουν αντίστοιχης ποιότητας εκπαίδευση (αν κρίνει κανείς από τους προορισμούς των αποφοίτων τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μάλλον αμφιλεγόμενης ποιότητας θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι – τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στην αποτελεσματικότητα).

Ζωή

Η ζωή στην Κύπρο είναι ιδιαίτερη. Είναι ασφαλής, ήρεμη και κατά κανόνα ηλιόλουστη. Στη Λεμεσό, η σύνθεση του πληθυσμού κάνει τους μετανάστες να μη νιώθουν ξένοι. Η πόλη είναι όμορφη και με τον καιρό γίνεται ομορφότερη.

Η ενσωμάτωση των μεταναστών στην τοπική κοινωνία ωστόσο είναι δύσκολη (και αυτό συμπεριλαμβάνει και τους Ελλαδίτες). Ακόμα και αν έχει κάποιος γνωστούς δύσκολα θα μπορέσει να ενσωματωθεί και να γίνει μέρος μιας τοπικής παρέας. Αν δε κάποιος είναι εργένης αυτό θα είναι ακατόρθωτο γιατί οι παρέες δομούνται με βάση τα ζευγάρια και τις οικογένειες οπότε έτσι κατά κανόνα δεν υπάρχει χώρος για μονάδες.

Δε θέλω να επεκταθώ περισσότερο για τη ζωή στην Κύπρο γιατί είναι αδύνατο να το κάνεις σε μια ανάρτηση και μια αίσθηση μπορεί κανείς να αποκομίσει από τα άλλα ποστ. Σκοπός αυτής της ανάρτησης ήταν μια επισκόπηση καθαρά πρακτικών θεμάτων. Ξανά, οι απόψεις είναι προσωπικές και θα πρέπει να αξιολογηθούν έτσι. Αλόχα.

 

Advertisements

11 thoughts on “Μετανάστευση στην Κύπρο

  1. Από προσωπική εμπειρία, όχι. Με το που κατέρρευσαν οι CA άρχισαν να γίνονται συζητήσεις για το μέλλον του προσωπικού εδάφους και για το γεγονός ότι ήταν ιδιαίτερα υψηλόμισθοι (ενδεχομένως δυσανάλογα με το μέσο όρο στον ιδιωτικό τομέα). Δεν ξέρω ωστόσο αν αυτός είναι ο γενικός κανόνας. Σε κάθε περίπτωση, οι καθαρές αποδοχές θα είναι κατά πάσα πιθανότητα καλύτερες από Ελλάδα λόγω της φορολογίας (τα πρώτα 19,5 χιλιάδες ευρώ αφορολόγητα) γιατί για να καλυφθεί το χάσμα αυτό ευνοϊκότερης φορολογίας οι αμοιβές σην Ελλάδα θα πρέπει να είναι σημαντικά καλύτερες συγκριτικά και δε βρίσκω λόγο για κάτι τέτοιο δεδομένου του γενικού μισθολογικού επιπέδου στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα.

   Μου αρέσει!

 1. Ξέρετε αν ο Ελλαδίτης δικηγόρος πρέπει να κάνει άσκηση (12 μήνες προβλέπεται γενικώς για ασκούμενους) προτού δώσει εξετάσεις στον Δικηγορικό Σύλλογο Κύπρου; Δεν μπόρεσα από πουθενά να βγάλω άκρη σχετικά με αυτό.

  Μου αρέσει!

  1. Νομίζω, ναι. Αλλά η περίοδος της άσκησης είνα μια περισσότερο τυπική παρά ουσιαστική διαδικασία. Όποτε, αρκεί κανείς να βρει ένα γραφείο για να τον δεχτεί ως ασκούμενο. Με το πέρας της περιόδου θα μπορεί να δώσει τις εξετάσεις. Άλλος τρόπος κτήσης της ιδιότητας είναι με τριετη άσκηση επαγγέλματος στη Δημοκρατία ως κοινοτικός, αλλά αγνοώ τις περαιτέρω προϋποθέσεις.

   Μου αρέσει!

 2. Καλησπέρα και καλη χρονιά.
  Μας έκαναν μια προσφορά και εμένα και στην γυναίκα μου να δουλέψουμε σε κατάστημα fastfood στην Πάφο. Οι μισθοι είναι στα 810€ για τους πρώτους 6 μηνες και στα 870€ μετά τους 6 μηνες. Έχουμε και μια επιδότηση ενοικίου 350€ για τον πρώτο χρόνο. Τα λεφτά ειναι καθαρά. Το θέμα είναι με τα συγκεκριμένα χρήματα μπορεί να μείνει και κάτι στην άκρη; Είμαστε 3μελής οικογένεια. Πόσο δύσκολο είναι να βρείς δουλειά (η γυναίκα μου πωλήτρια εγώ τεχνικός) γιατι η συγκεκριμένη δεν είναι στον τομέα μας απλά ψαχνουμε μια πορτα, γιατι εδω Ελλάδα δεν μπορούμε να βρούμε κάτι αξιόλογο!
  Ευχαριστώ.

  Μου αρέσει!

  1. Καλή χρόνια! Η απάντηση είναι δύσκολη γιατί εξαρτάται από πολλους παράγοντες που δε γνωρίζω. Όποτε θα απαντήσω γενικά.

   Σε ο,τι αφορά στα λεφτά: γενικά όπως είπα το κόστος ζωής δε διαφέρει σημαντικά από αυτό της Ελλάδας. Βέβαια αυτό δεν περιλαμβάνει εισιτήρια για επισκέψεις στην Ελλάδα ούτε και το κόστος για αγορά αυτοκινήτου που είναι απαραίτητο για μια ισορροπημένη ζωή στην Κυπρο.

   Όποτε για το αν θα έμεναν λεφτά στην άκρη, μια χονδρική προσέγγιση θα ήταν να αφαιρέσεις από το συνολικό εισόδημα τα έξοδα που έχετε στην Ελλάδα plus 20% που θα είναι στη χειρότερη τα περισσότερα έξοδα Κύπρου.

   Ωστοσο, αυτό δε περιλαμβάνει τα έξοδα μετακόμισης που μπορεί να είναι αρκετά αν δεν πάτε σε Επιπλωμενο σπίτι (που θα πρότεινα να πάτε).

   Σε ο,τι αφορά στο ποσό εύκολο θα είναι να βρείτε δουλειά στον τομέα σας, η απάντηση είναι η εξης: θα είναι πολύ πιο εύκολο από Ελλάδα. Αυτό δε σημαίνει ότι θα είναι και αυτόματα εύκολο, η οικονομία της Κύπρου υποτίθεται ότι ακόμα διέρχεται κρίσης, ωστόσο η δίκη μου εικόνα ακόμα και τώρα είναι ότι τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα από Ελλάδα.

   Λεγόμενων τούτων, η απόφαση κάποιου να φύγει δεν μπορεί να είναι απλά το αποτέλεσμα μιας μαθηματικής εξίσωσης. Η Κύπρος για οικογένειες είναι ιδανική. Είναι ένα ασφαλές μέρος (με εξαίρεση ισως τον τρόπο οδήγησης), κοντά στην Ελλάδα και με τέλειο καιρό τρεις εποχές τον χρόνο (με εξαίρεση το καλοκαίρι που η ζέστη είναι αφορητη). Αν σε αυτό συνυπολογίσει κανείς την κατάσταση στην Ελλάδα τότε η ερώτηση είναι τι προοπτικές ζωης έχω εδώ σε σχέση με το τι προοοπτικες έχω εκεί. Νομίζω στη μεγαλύτερη περίπτωση των ανθρώπων η πλάστιγγα γέρνει υπέρ της Κύπρου.

   Ωστόσο για να κλείσω, μην ξεγελιέστε ότι η μετανάστευση στην Κυπρο δεν παραμένει μετανάστευση με ο,τι αυτό συνεπάγεται. Η ενσωμάτωση παραμένει σχετικά δύσκολη (ευτυχώς ίσως όχι τόσο για οικογένειες), ο κόμπος στο λαιμό όταν θα σκέφτεστε τα μέρη σας και τους δικούς σας τα απογεύματα Κυριακής θα υπάρχει, και το μόνιμο παράπονο όσο κι αν τα πράγματα πανε οικονομικά καλά επίσης θα παραμενει. Αυτό το λέω για να μην φανεί ότι η λύση της Κύπρου είναι μια λύση ιδανική, είναι όμως μια λύση εδώ που έχουν έρθει τα πράγματα.

   Εύχομαι καλή τύχη και ο,τι καλύτερο. Μη διστάσετε να μου γράψετε ξανά αν έχετε περισσότερες απορίες.

   Μου αρέσει!

 3. Καταρχήν θέλω να σας ευχαριστήσω για την άμεση απάντηση.

  Δεν περιμένω υποδοχή με κόκκινα χαλιά! Σίγουρα πρέπει να παλέψουμε περισσότερο απ’οτι στην Ελλάδα γιατί καλώς ή κακώς είμαστε αλλοδαποί για εκει!
  Έχω ρωτήσει πάρα πολλούς (και Κύπριους και Ελλαδίτες) για το τι μέλλει γεννέσθαι και όλοι μου λένε παρόμοια λόγια με εσάς.

  Και εμείς το μέλλον του παιδιού μας κοιτάμε και να μπορέσει να ζήσει μια αξοπρεπή ζωή και να μεγαλώσει σχεδόν όπως καταφέραμε να μεγαλώσουμε εμείς. Με ιδανικά και μια κοινωνία πιο χαρούμενη, όχι τόσο φοβισμένη όπως μας την κατάντισαν!

  Δεν φοβόμαστε την δουλειά, το φαινόμενο του ρατσισμού φοβόμαστε αν θα υπάρξει λόγω μετανάστευσης και πόσο ρόλο παίζει η καταγωγή στον τρόπο επιλογής προσωπικού στους διάφορους επαγγελματικούς χώρους.

  Το σπίτι που θα μείνουμε θα είναι όντως επιπλωμένο αλλά ο σκοπός μας είναι κάποια στιγμή να μεταφέρουμε τα πράγματά μας κάτω για να ξεκινήσουμε το σπιτικό μας απο την αρχή με τα δικά μας πράγματα. Γνωρίζω οτι είναι αρκετό το κόστος αλλά το θεωρώ μικρότερο απο το να τα ξαναπάρουμε απο την αρχη!

  Επίσης επειδή έχουμε έρθει Κύπρο όντως το καλοκαίρι είναι αφόρητη η μίξη υγρασίας και υψηλής θερμοκρασίας αλλά πιστεύω συνιθίζεται.

  Γνωρίζετε, είτε απο προσωπική εμπειρία είτε απο συζητήσεις, πόσο αξιοκρατικά είναι τα πρόαγματα στην αγορά εργασίας; Ρωτάω γιατί θεωρητικά τα λεφτά ειναι καλά αλλά πόσο πιθανό είναι να σε πιέσουν να κάνεις πράγματα πέρα απο το νόμιμο(υπερωρίες, αγγαρείες, πίεση ανούσια) λόγο του ότι είσαι μετανάστης;

  Είναι βασικό το συγκεκριμένο γιατί έχουμε ζητήσει διαφορετικές βάρδιες λόγο του παιδιού να μπορεί κάποιος να το κρατάει και συμφώνησαν! Σίγουρα δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτοι για όλους απλά ρωτάω αν έχετε ακούσει κάτι για αυτό. Ρωτάω γιατί δυστυχώς εδώ έχω δεί και έχω ακούσει ιστορίες μεγάλης εκμετάλευσης μεταναστών και ας ήταν και κάποιοι λαθρομετανάστες. Ισχύει κάτι αντίστοιχο Κύπρο;

  Επίσης αν χρειαστεί αλλαγή δουλειάς θα πρέπει να κοιτάξουμε εκτός Πάφου, πχ Λευκωσία,Λάρνακα ή υπάρχουν γενικότερα ευκαιρίες σε όλη την Κύπρο;

  Και πάλι ευχαριστώ για τον χρόνο σας!

  Μου αρέσει!

  1. Κατ’αρχας δε χρειάζεται να με ευχαριστειτε.

   Σε ο,τι αφορά στο ρατσισμό, δεν έχω ακούσει κάποιο τέτοιο περιστατικό. Η Κύπρος είναι μια πιο διεθνοποιημένη κοινωνία και αν κανείς δουλεύει σε μια μεσαία η μεγάλη επιχείρηση νομίζω μπορεί να περιμένει ίση μεταχείριση ανεξαρτήτως εθνικότητας. Αυτή είναι η εντύπωση μου.

   Σίγουρα μπορεί να υπάρχουν εξαιρέσεις όμως αυτές θα περιοριζόταν φαντάζομαι σε μικρότερες επιχειρήσεις.

   Σε ο,τι αφορά στην αξιοκρατία τα πράγματα δεν είναι χειρότερα από Ελλάδα. Σίγουρα παίζει μέσο ακόμα και στον ιδιωτικό τομέα αλλά όχι στο βαθμό που Θ απέκλειε εντελώς κάποιον που αξίζει όπως ίσως συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα. Αυτό γιατί η οικονομία είναι σε πολύ καυτερή κατάσταση, η ανεργία σημαντικά μικρότερη, και οι θέσεις σημαντικά περισσότερες.

   Από πόλεις τη μεγαλύτερη ανάπτυξη την βίωνε και συνεχίζει να τη βιώνει η Λεμεσος. Αν αυτή η πόλη συνεχίσει με αυτούς τους ρυθμούς σε δυο δεκαετίες θα είναι μια μητρόπολη της ευρύτερης περιοχής. Ίσως υπερβάλω (κυρίως λόγω μεγέθους) αλλά όντως η ανάπτυξη φαίνεται παντού. Από τον κατασκευαστικό τομέα μέχρι τον επισιτιστικό. Επεται η οικοδόμηση καζίνο που θα δημιουργήσει πολλές καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας και θα αναπτύξει τη πόλη παραπάνω. Η Λαρνακα επίσης αναπτύσσεται αλλά η Λεμεσος είναι το αστέρι αυτή τη στιγμή της Κύπρου και φαίνεται ότι θα παραμείνει για τα χρόνια που έρχονται.

   Για το κλίμα να είστε σίγουροι ότι η μιζέρια και η κακοκεφιά της Ελλάδας θα μείνει πίσω στο αεροδρόμιο. Για όσο εμένα κυπρο όσοι φίλοι με επισκέπτονταν μου τόνιζαν φεύγοντας πως κατάφεραν να ξεφύγουν από την κατήφεια και μιζέρια της Ελλάδας για όσο έμειναν εκεί. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι παραμένει μια ξενύτια, ίσως η καλύτερη εκδοχή της για έναν Ελλαδιτη.

   Γι το μεγάλωμα του παιδιού η Κύπρος είναι ίσως μια ιδανική επιλογή. Αν εξαιρέσει κανείς τα δημόσια σχολεία τα οποία από μαρτυρίες ύστερουν των αντίστοιχων της Ελλάδας, το περιβάλλον είναι ιδανικό. Η προσαρμογή (εξαρτάται κυρίως από την ηλικία) ίσως παραμείνει δύσκολη όμως είμαι σίγουρος ότι θα βρείτε αρκετούς σε παρόμοια κατάσταση με σας που θα κάνουν την προσαρμογή λιγάκι πιο εύκολη και για το παιδί.

   Αν έχετε κι άλλες απορίες γράψτε μου η εδώ η στο somericmoss@gmail.com. Θα χαρώ να βοηθήσω αν μπορώ.

   Μου αρέσει!

 4. Καλή Χρονιά με υγεία πανω απ’όλα για όλο τον κόσμο. Ενδιαφέρομαι και εγώ για εργασία στην Κύπρο και βέβαια υπάρχουν πολλές σκέψεις που με βασανίζουν.

  Εδώ στην Ελλάδα εργάζομαι σε μια Ανώνυμη Εμπορική Εταιρία ώς αποθηκάριος (Εταιρία Διανομής προιόντων της philip morris) είμαι 37 ετών αλλά μετα απο 7 χρόνια υπηρεσίας μου στην εν λόγω εταιρία δεν είμαι ικανοποιημένος (και που μας έχουν καταντήσει… να νιώθω τυχερός που δεν έχω και οικογένεια).

  (6ήμερη εργασία – περισσότερες απο 8 ώρες εργασίας χωρίς καμία καταβολή υπερωρίας με μισθό 700 καθαρά και το υψηλό κόστος ζωής + 300 ευρώ το ενοίκιο)

  Εργασίες σε αποθήκες εμπορικών εταιριών ή σε μονάδες συσκευασίας π.χ φαρμακευτικών εταιριών υπάρχουν κάτω στην Κύπρο? γιατι παρόλο που ψάχνω στο ίντερνετ δεν βρίσκω εύκολα και υποψιάζομαι οτι η προσφορά θέσεων παραμένει «μυστική» εντός Κύπρου (εάν κάνω λάθος ζητώ συγνώμη).

  Προτείνεις να κάνω κάποιο ταξίδι για εύρεση εργασίας ή να συνεχίσω να ψάχνω στο διαδίκτυο?
  Συγνώμη εάν έγινα κουραστικός και εύχομαι καλή χρονιά και πάλι με υγεία

  Μου αρέσει!

  1. Καλή χρόνια, υγεία και ο,τι καλύτερο!

   Χμ, δεν είμαι καθόλου ειδικός σε αυτούς τους τομείς – ενδεχομένως κάποιος αναγνώστης να μπορεί να σας βοηθήσει καλύτερα. Όποτε σε ο,τι θα πω δώστε την αντίστοιχη βαρύτητα.

   Από την εμπειρία μου (μικρή) στην Κυπρο δε νομίζω ότι υπάρχουν φαρμακευτικές. Αυτό το λέω γιατί πολλά φάρμακα ερχόταν από Αγγλία η από Ελλάδα. Επίσης η αγορά είχε τακτικά ελλείψεις (μερικές φορές σε βασικά είδη) όποτε αυτό με κάνει να αμφιβάλω για το ποσό οργανωμένη είναι. Επίσης ξέρω ότι μερικές φαρμακευτικές όταν παίρνουν άδεια κυκλοφορίας ενός προϊόντος για Ελλάδα παίρνουν κι για κυπρο όποτε με κάνει να πιστεύω ότι πολλές ελληνικές στέλνουν στην κυπρο φάρμακα.

   Σε ο,τι αφορα αποθήκες εμπορικών εταιριών μην ξεχνάτε ότι η Κύπρος είναι ένα νησί με τέσσερις (ελεύθερες) πόλεις. Δε νομίζω ότι τα logistics είναι πολύ διαδεδομένα γιατί ίσως και να μην χρειάζονται όταν η μεγαλύτερη απόσταση των πόλεων είναι 1 κ 1/2 ώρες και η αγορά αρκετά περιορισμένη.

   Σε ο,τι αφορα στην έρευνα γενικά είμαι της γνώμης να γίνεται παράλληλα με τη δουλειά εφόσον υπάρχει δουλειά. Αυτό βέβαια δεν επιτρέπει την Επι τόπου έρευνα αλλά σε κάθε περίπτωση αν μια θέση δε διαφημίζεται (στο διαδίκτυο) και δεν υπάρχει κάποιος γνωστός Επι τόπου (που θα μπορούσε να κάνει την σύσταση) αναρωτιέμαι αν θα είχε κάποιο νόημα η Επι τόπου παρουσία παρά μόνο ίσως γι την αναζήτησή μέσω εφημερίδας αλλά κι πάλι αμφιβάλλω ότι αξίζει η μετάβαση μόνο και μόνο γι την αγορά μιας εφημερίδας (θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει κάποιος γνωστός σας που ίσως είναι ήδη εκεί).

   Ελπίζω αυτό να βοηθά (κάπως) κ εύχομαι καλή τύχη!

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s