Μετανάστευση στην Κύπρο

IMG_5771

Γνωρίζω ότι υπάρχουν ήδη πολλά άρθρα στο ίντερνετ που μιλούν γι αυτό το θέμα (σε κάποια από τα οποία είχα ανατρέξει και εγώ πριν φύγω Κύπρο), οπότε θα προσπαθήσω καλύψω κάποια εντελώς πρακτικά ζητήματα που μπορεί να απασχολούν κάποιον που θέλει να μεταναστεύσει στην Κύπρο.

Γράφοντας αυτή την ανάρτηση διαπίστωσα ότι είναι αδύνατο να καλύψει κανείς τα πάντα, οπότε περιμένω ερωτήσεις στα σχόλια για να καλύψω μέρη που μπορεί να απασχολούν κόσμο και παρέλειψα εδώ. Τέλος, τα όσα αναφέρω είναι αποτέλεσμα της προσωπικής μου εμπειρίας και αντίληψης οπότε είναι λογικό να περιέχουν λάθη ή παραλείψεις ή απλώς προσωπικές απόψεις. Ας ξεκινήσουμε.

Πριν φύγεις

Ιδανικά, πριν φύγει κάποιος για μόνιμη εγκατάσταση στην Κύπρο θα έχει ήδη βρει δουλειά. Αιτήσεις μπορεί να υποβάλει ηλεκτρονικά (εδώ, εδώ και εδώ κάποια μόνο sites με δουλειές) ενώ για συνεντεύξεις μπορεί να πετάγεται ακόμα και την ίδια μέρα με (αρκετά φθηνές πλέον) πτήσεις από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Προσωπική μου άποψη είναι πως δεν υπάρχει η ανάγκη να υποβληθεί κάποιος στα έξοδα του να πάει πρώτα, να εγκατασταθεί και να ψάξει εκεί (εξαρτάται βέβαια και από το είδος της δουλειάς). Το ίδιο βέβαια πιστεύω και για όλες τις χώρες τη Ευρώπης.

Δουλειές

Υπάρχουν δουλειές στην Κύπρο;  Αν και η κατάσταση είναι σίγουρα καλύτερη από την Ελλάδα (σε ορισμένους τομείς μάλιστα αρκετά καλύτερη) η χώρα έχει πλέον το δικό της πρόβλημα ανεργίας (το οποίο εντάθηκε μετά το «κούρεμα» του 2013). Αν και οι αριθμοί βελτιώνονται (τουλάχιστον στα χαρτιά), υπάρχουν αρκετοί ντόπιοι νέοι που δε βρίσκουν δουλειά (ειδικά αν δεν έχουν εμπειρία) και αναγκάζονται και οι ίδιοι σε μετανάστευση (στην Αγγλία ή την Μέση Ανατολή ή όπου αλλού).

Η οικονομία της Κύπρου στηρίζεται στον τριτογενή τομέα παραγωγής και οι τομείς που ανθούν (κυρίως λόγω του ρωσικού πελατολογίου) είναι οι οικονομικές και οι νομικές υπηρεσίες.

Οι Έλληνες νομικοί θα πρέπει οπωσδήποτε να έχουν μεταπτυχιακό Αγγλίας ή μια εξοικείωση με το Αγγλικό δίκαιο στο οποίο βασίζεται και το κυπριακό. Οι Έλληνες οικονομολόγοι θα έχουν ιδανικά το ACA (εξαρτάται όμως που θέλουν να δουλέψουν). Επίσης η πολύ καλή γνώση της Αγγλικής γλώσσας εξυπακούεται για όλες τις ειδικότητες. Ιδίως για τους νομικούς που επιθυμούν να ασχοληθούν με τοπική δικαιοδοσία, θα έχουν ως επί το πλείστον το συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τους συναδέλφους τους που σπούδασαν Αγγλία κυρίως στο χειρισμό της γλώσσας και της ορολογίας τόσο στο γραπτό όσο και στον προφορικό λόγο.

Εκπαιδευτικοί

Από ό,τι ξέρω κάποτε ήταν μια καλή εναλλακτική για τους Ελλαδίτες εκπαιδευτικούς μια και οι διορισμοί ήταν εύκολοι και οι μισθοί πολύ καλοί (αν και έχουν υποστεί περικοπές, εξακολουθούν να είναι σε σχέση με τους υπόλοιπους). Τώρα πλέον όμως υπάρχουν και εκεί αδιόριστοι και ισχύει ένα σύστημα επετηρίδας.

Θα άξιζε ίσως κάποιος να ψάξει το πώς θα μπορούσε να γραφτεί εκεί ώστε να τρέχει παράλληλα ο χρόνος για το διορισμό. Σχετικές πληροφορίες ίσως μπορούν να αντληθούν από εδώ. Στην ιδιωτική εκπαίδευσή, από όσο ξέρω, υπάρχει περιθώριο να βρει κανείς δουλειά με καλύτερους μισθούς από Ελλάδα ωστόσο εξαρτάται από το φροντιστήριο / σχολείο στο οποίο θα κάνει αίτηση.

Στρατιωτικοί

Οι στρατιωτικοί θα ξέρουν (εκ των έσω) ότι η Κύπρος είναι μια πολύ ευνοϊκή μετάθεση γι αυτούς εφόσον τα λεφτά είναι πολύ καλά και η ζωή ακόμα καλύτερη. Αυτά τουλάχιστον για τους Αξιωματικούς οι οποίοι από όσο γνωρίζω συνήθως βάζουν βύσμα για μια τέτοια μετάθεση και όσοι έρθουν, δε θέλουν να γυρίσουν.

Σπίτια

Η αγορά στέγης στην Κύπρο είναι μια πονεμένη υπόθεση και σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από το σε ποια από τις τέσσερις θέλει να μείνει κανείς. Οι τιμές σε Πάφο είναι οι φθηνότερες και μετά σε αύξουσα σειρά Λάρνακα, Λευκωσία και Λεμεσός όπου και οι τιμές είναι οι ακριβότερες.

Δυστυχώς η γενική κατάσταση των σπιτιών είναι κακή και οι τιμές ακριβές σε σχέση με το προσφερόμενο προϊόν. Τα περισσότερα σπίτια προς ενοικίαση είναι παλιά (με εξαίρεση ίσως την Λεμεσό) και τα καινούργια είναι αρκετά πιο ακριβά. Παρ’ όλο που οι τιμές έχουν πέσει μετά το κούρεμα και η αγορά έχει πληγεί, ένα δυάρι δέκα ετών στη Λεμεσό, με πάρκινγκ και αποθήκη κοστίζει περίπου 115-130 χιλιάδες ευρώ ενώ θα νοικιαστεί με περίπου 550 ευρώ (χωρίς έπιπλα).

Τα καλά νέα είναι ότι τα περισσότερα αρκετά σπίτια έχουν έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές οπότε δε θα χρειαστεί να υποβληθείτε σε αυτό το μεγάλο έξοδο με την εγκατάσταση. Ωστόσο, η κατάσταση στην οποία θα βρίσκονται τα έπιπλα μπορεί να είναι από ανεκτή έως απαράδεκτη σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ενδεικτικές τιμές για ένα δυάρι 15-20 ετών με μόνο ηλεκτρικές συσκευές σε ανεκτή κατάσταση:

Στην Λευκωσία μπορεί κανείς να το βρει με 400-550 ευρώ.

Στην Πάφο, το ίδιο σπίτι μπορεί να έχει 250-400 ευρώ.

Στην Λάρνακα 300 – 500.

Ενώ στη Λεμεσό 500 – 750.

Στη Λεμεσό το γεγονός ότι υπάρχουν πάρα πολλοί Ρώσοι που νοικιάζουν ανεβάζει αισθητά τις τιμές γέρνοντας την αγορά υπέρ των ιδιοκτητών και το κάνει αρκετά δύσκολο να βρει κανείς σπίτι με καλό λόγο ποιότητας τιμής.

Η εμπειρία μου με τους μεσίτες δεν ήταν καλή και συνήθως προσπαθούν απλώς να σου σπρώξουν αυτά που έχουν διαθέσιμα εκείνη την ώρα για να πάρουν την προμήθεια και να τελειώνουν. Φυσικά δεν ισχύει αυτό για όλους, αλλά ίσχυε για τους περισσότερους με τους οποίους συνεργάστηκα. Το καλό (για τον ενοικιαστή) είναι ότι την προμήθεια τους την πληρώνει μόνο ο ιδιοκτήτης.

Το (κάπως) εκνευριστικό με την αγορά ακινήτων (και όχι μόνο) είναι ότι η Κύπρος τώρα αρχίζει να βγαίνει δειλά δειλά από τον ηλεκτρονικό της Μεσαίωνα οπότε επιβάλλεται κανείς να ψάξει μέσω εφημερίδας για ακίνητο. Η πιο γνωστή (και καλή μπορώ να πω) ήταν αυτή. Κυκλοφορεί νομίζω κάθε Τετάρτη (ή Πέμπτη) και πρέπει να αγοράσετε το φύλλο (2 ευρώ έχει νομίζω) – ΜΗΝ αρκεστείτε στην ιστοσελίδα. Αν θέλετε να πάρετε μια γεύση της αγοράς ηλεκτρονικά πατήστε εδώ.

Υγεία

Η υγεία στην Κύπρο είναι μια (ακόμα) πονεμένη ιστορία. Το δημόσιο σύστημα περίθαλψης είναι σε κυοφορούμενο στάδιο (νομίζω ότι ακόμα προσπαθούν να φτιάξουν το δικό τους ΕΣΥ) και τα σχόλια που ακούει κανείς για τα δημόσια νοσοκομεία δεν είναι και τα πιο κολακευτικά. (Νομίζω) όλοι οι κάτοικοι (και οι αλλοδαποί) δικαιούνται μια κάρτα νοσηλείας (το αντίστοιχο με το δικό μας βιβλιάριο υγείας) και συνεισφέρουν ανάλογα με την εξέταση / θεραπεία που χρειάζονται και το εισόδημά τους. Περισσότερες πληροφορίες εδώ. Δεν είχα ποτέ εμπειρία με το δημόσιο σύστημά τους οπότε ό,τι λέω είναι hearsay και πρέπει να δώσετε και την αντίστοιχη βάση.

Οι ιδιώτες γιατροί είναι ως επί το πλείστον επιχειρηματίες (τουλάχιστον από τη δική μου εμπειρία). Νοιάζονται πολύ περισσότερο για το πενηντάρικο (χωρίς απόδειξη κατά κανόνα) της βίζιτας (έτσι λένε την επίσκεψη) από το να δώσουν λύση στο πρόβλημα. Αρκετοί με εκπαίδευση Νοτίου Αφρικής, άλλοι Γερμανίας, άλλοι Αγγλίας, σπανιότερα Ελλάδας (που ήταν και οι καλύτεροι από αυτούς που τουλάχιστον εγώ συνάντησα).

Το πιο εκνευριστικό είναι ότι είναι τόσο λίγοι (και έχεις τόσο την ανάγκη τους) που θέτουν αποκλειστικά τους δικούς τους όρους που μερικές φορές κάνουν το να βρεις ραντεβού απίθανο (σε μερικούς πρέπει να κλείσεις δύο μήνες πριν). Όχι γιατί έχουν πάρα πολλούς ασθενείς. Ένας οφθαλμίατρος για παράδειγμα θυμάμαι δούλευε 10:30 με 13:00. Και μετά, 15:00 με 17:00 (!!!). Τόσες λίγες ώρες θυμάμαι ότι δούλευε περίπου η γραμματεία της Νομικής! Λίγοι δουλεύουν απόγευμα και κανένας Σάββατα.

Σε ό,τι αφορά στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και μαιευτήρια η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη. Εκείνα είναι πλέον (μόνο) επιχειρήσεις που θέτουν ξεκάθαρα τις προτεραιότητες τους: πρώτα το κέρδος και μετά όλα τα άλλα. Αν περάσει κανείς από το πάρκινγκ των ιατρών ιδιωτικών νοσηλευτηρίων θα δει αυτοκίνητα τα οποία δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμα στην αγορά.

Γενικά είμαι απογοητευμένος από το επίπεδο των υπηρεσιών και την αντιμετώπιση των γιατρών. Η υγεία είναι ένας τομέας στον οποίο πρέπει να γίνει αρκετή δουλειά. Ελπίζω ότι όταν η αγορά κορεστεί από επαγγελματίες να ανέβει και το επίπεδο λόγω ανταγωνισμού. Προς το παρόν ο μόνος που φαίνεται να κερδίζει από το σύστημα υγείας είναι οι ίδιοι οι γιατροί (με την επιφύλαξη για το δημόσιο σύστημα από το οποίο δεν είχα προσωπική εμπειρία).

Μισθοί

Οι μισθοί της Κύπρου  εξαρτώνται κυρίως από την αγορά στην οποία είσαι. Οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων (κυβερνητικών) είναι κατά κανόνα καλοί (παρά τις περικοπές που έχουν υποστεί) ενώ η ποιότητα ζωής τους απλώς δε συγκρίνεται με τον ιδιωτικό τομέα. Θα μπορούσαμε να συζητάμε επ’ άπειρον για τους μισθούς, ωστόσο ενδεικτικά σας παραθέτω μερικούς μισθούς ανάλογα με το επάγγελμα (ξανά μην τα πάρετε τοις μετρητοίς αφού είναι από τις δικές μου και μόνο πληροφορίες και όχι εμπειρία):

 1. Δάσκαλοι: υπήρχε μια φήμη ότι οι πρωτοδιόριστοι δάσκαλοι παίρναν αρχικό μισθό 2,000 ευρώ. Δεν ξέρω αν ισχύει ακόμα αλλά δε θα μου φαινόταν παράξενο αν έπαιρναν 1,500 ευρώ το μήνα.
 2. Δικηγόροι: αυτό εξαρτάται πολύ από το που είσαι και τι κάνεις. Ένας ασκούμενος στη Λευκωσία μπορεί να παίρνει και 500 ευρώ. Ένας νέος συνεργάτης από 700-1,200. Μετά την απόκτηση εμπειρίας ο μισθός μπορεί να διαπραγματευτεί με τον εργοδότη αλλά και πάλι για τις περισσότερες εταιρίες δεν φτάνει σε επίπεδα π.χ. Αγγλίας. Σίγουρα όμως είναι καλύτερα από την τραγική κατάσταση της Ελλάδας.
 3. Τραπεζικοί υπάλληλοι: ένας νέος υπάλληλος θα μπορούσε να παίρνει από 900 – 1200 ευρώ το μήνα αλλά εξαρτάται από την τράπεζα και τις υπόλοιπες συνθήκες.
 4. Ναυτιλιακές: η Κύπρος (και δη η Λεμεσός)έχει πολλές μερικές ναυτιλιακές (κυρίως ξένες) οι οποίες πληρώνουν πολύ καλύτερα από το μέσο όρο αλλά και πάλι εξαρτάται από την εμπειρία και το τμήμα που θα είσαι. Οι παροχές σε μερικές από αυτές είναι εξαιρετικές οπότε όλο το πακέτο πρέπει να υπολογιστεί. Δε θα ήταν παράλογο κάποιος χωρίς εμπειρία να παίρνει από 1500 το μήνα έως και 2000 αν δούλευε για παράδειγμα στα operations.
 5. Υπάλληλος σε καφέ / σερβιτόρος: Αυτό έχει να κάνει κυρίως με τις ώρες δουλειάς αλλά κατά προσέγγιση θα μπορούσε να είναι από 800 – 1300 το μήνα. Σίγουρα καλύτερα από Ελλάδα και με φιλοδωρήματα σε αρκετά πιο υψηλά επίπεδα.
 6. Λογιστές: Αυτό εξαρτάται πολύ από την εμπειρία και την εταιρία στην οποία θα είναι κανείς. Οι μεγάλες εταιρίες (PWC, Deloitte κλπ.) προσφέρουν πάρα πολύ καλούς μισθούς.

Φορολογία

Οι μισθοί της Κύπρου κολακεύονται κατά πολύ από το ευνοϊκότατο φορολογικό καθεστώς (ειδικά σε σχέση με την Ελλάδα). Με αφορολόγητο στα 19,500 ευρώ, λογικότατες εισφορές, και μπόνους αφορολόγητο 20% (αυτό το τελευταίο δεν το ξέρουν όλοι οπότε πείτε μου αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες) για τους μετανάστες μέσα στα πρώτα πέντε χρόνια της εγκατάστασης, το καθαρό εισόδημα δεν απέχει αρκετά από το μικτό (ειδικά σε σχέση με την Ελλάδα) και αφήνει μια πολύτιμη ανάσα για αξιοπρεπή διαβίωση.

Έξοδα διαβίωσης

Η σύντομη απάντηση είναι πάνω κάτω τα ίδια με την Ελλάδα (με διαφορές στα επιμέρους). Οι επικοινωνίες (κινητά) για παράδειγμα είναι πάμφθηνες. Το ίντερνετ στο σπίτι αρκετά πιο ακριβό (8άρα σύνδεση με 40 ευρώ για Cyta (κάνετε οπωσδήποτε έρευνα αγοράς γιατί νέες εταιρείες έχουν βγει που μπορούν να προσφέρουν ανταγωνιστικές τιμές). Το ρεύμα (ΑΗΚ) αρκετά πιο ακριβό  σε σχέση με Ελλάδα (+30-60% – επίσης λάβε υπόψη ότι η θέρμανση και η ψύξη γίνονται με A/Cs). Το σούπερ μάρκετ περίπου το ίδιο (ίσως λίγο πιο ακριβό) αλλά και με ποικιλία πολύ διαφορετική (με προϊόντα από Μέση Ανατολή μέχρι Αγγλία). Η βενζίνη πιο φθηνή (περίπου 30-50 λεπτά διαφορά με Ελλάδα). Το νερό πιο ακριβό (+30 – 60%). Οι γιατροί πιο ακριβοί.

Μεταφορές

Στην Κύπρο θα χρειαστείτε αυτοκίνητο. Η ζωή χωρίς αυτοκίνητο είναι προβληματική (to say the least). Τα ολίγα ΜΜΜ είναι ακόμα σε στάδιο ανάπτυξης το οποίο είναι αμφίβολο πότε θα ολοκληρωθεί. Για τον πρώτο καιρό και για οδικές μεταφορές από αεροδρόμια και πόλεις δείτε εδώ και εδώ.

Οι τιμές των αυτοκινήτων ποικίλουν ανάλογα με το τι θέλετε να αγοράσετε. Στο νησί υπάρχει ένα φετίχ με τα «Γιαπωνέζικα». Ένα Τοϋότα Βίτζ (το αντίστοιχο Γιάρις από Ιαπωνία), 10 ετών με 80.000 χιλιόμετρα σε καλή κατάσταση μπορείτε να το βρείτε με 5,000 – 6,000 ευρώ. Η ασφάλεια είναι αρκετά ακριβή για τους Ελλαδίτες (για το ίδιο αυτοκίνητο περίπου 220 – 280 ευρώ το χρόνο). Τα τέλη (road tax) αρκετά φθηνά (για το ίδιο αυτοκίνητο περίπου 65 ευρώ το χρόνο) ενώ το ΚΤΕΟ (Μ.Ο.Τ.) γύρω στα 35 ευρώ (μόνο ο έλεγχος που γίνεται κάθε δύο χρόνια). Για μια ματιά στην αγορά δείτε εδώ.

Αν δεν ζείτε (και οδηγείτε) στην Αθήνα, λίγα μπορούν να σας προετοιμάσουν για τον τρόπο οδήγησης στην Κύπρο. Μου είχε κάνει τρομερή εντύπωση στην αρχή που έβλεπα 5 – 6  (χωρίς ίχνος υπερβολής) ατυχήματα σε μια διαδρομή λίγων χιλιομέτρων. Οπότε μεγάλη και συνεχή προσοχή.

Το άλλο που μου είχε κάνει εντύπωση είναι ότι στην Κύπρο οι άνθρωποι σπάνια περπατούν για να μετακινηθούν. Αυτό κυρίως οφείλεται στο ότι οι πόλεις είναι αραιοκατοικημένες και απλωμένες και στις αντίξοες καιρικές συνθήκες το καλοκαίρι.

Φαγητό

Από αυτό δε θα μείνετε παραπονεμένοι. Η Κύπρος έχει σε γενικές γραμμές πολύ νόστιμο φαγητό, είτε μιλώντας για την τοπική κουζίνα, είτε για παγκόσμια (πολύ καλό αραβικό, ασιατικό και κουζίνα παμπ). Οι επιλογές είναι πολλές, η ποιότητα κατά κανόνα καλή. Από τιμές, εξαρτάται από το μέρος. Μια μέση τιμή θα ήταν 18 – 30 ευρώ το άτομο με ποτό.

Υπηρεσίες

Αν έρχεστε από Ελλάδα σε γενικές γραμμές δε θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα με τις υπηρεσίες. Η γραφειοκρατία είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από την Ελλάδα (όχι σε ιδανικά βέβαια) και γενικά θα μπορέσετε να κάνετε τις δουλειές σας με αξιοπρέπεια.

Άδεια παραμονής

Αν είστε από Ελλάδα θα χρειαστείτε άδεια παραμονής (το «Γέλοου Σλιπ»). Η διαδικασία είναι σχετικά απλή και θα σας κατατοπίσει ο εργοδότης σας για τα χρειώδη.

Εκπαίδευση

Δεν είχα καμία προσωπική εμπειρία με την εκπαίδευση στην Κύπρο οπότε ξανά ό,τι λέω είναι hearsay. Σε ό,τι αφορά στην υποχρεωτική εκπαίδευση, ο δημόσιος τομέας δεν έχει την καλύτερη φήμη. Από ιδιωτικά σχολεία υπάρχουν πάρα πολλά (κατά κανόνα αγγλόφωνα) με αρκετά υψηλά δίδακτρα (όχι πιο ακριβά των Αθηνών ωστόσο) που δεν ξέρω αν παρέχουν αντίστοιχης ποιότητας εκπαίδευση (αν κρίνει κανείς από τους προορισμούς των αποφοίτων τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μάλλον αμφιλεγόμενης ποιότητας θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι – τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στην αποτελεσματικότητα).

Ζωή

Η ζωή στην Κύπρο είναι ιδιαίτερη. Είναι ασφαλής, ήρεμη και κατά κανόνα ηλιόλουστη. Στη Λεμεσό, η σύνθεση του πληθυσμού κάνει τους μετανάστες να μη νιώθουν ξένοι. Η πόλη είναι όμορφη και με τον καιρό γίνεται ομορφότερη.

Η ενσωμάτωση των μεταναστών στην τοπική κοινωνία ωστόσο είναι δύσκολη (και αυτό συμπεριλαμβάνει και τους Ελλαδίτες). Ακόμα και αν έχει κάποιος γνωστούς δύσκολα θα μπορέσει να ενσωματωθεί και να γίνει μέρος μιας τοπικής παρέας. Αν δε κάποιος είναι εργένης αυτό θα είναι ακατόρθωτο γιατί οι παρέες δομούνται με βάση τα ζευγάρια και τις οικογένειες οπότε έτσι κατά κανόνα δεν υπάρχει χώρος για μονάδες.

Δε θέλω να επεκταθώ περισσότερο για τη ζωή στην Κύπρο γιατί είναι αδύνατο να το κάνεις σε μια ανάρτηση και μια αίσθηση μπορεί κανείς να αποκομίσει από τα άλλα ποστ. Σκοπός αυτής της ανάρτησης ήταν μια επισκόπηση καθαρά πρακτικών θεμάτων. Ξανά, οι απόψεις είναι προσωπικές και θα πρέπει να αξιολογηθούν έτσι. Αλόχα.

40 σκέψεις σχετικά με το “Μετανάστευση στην Κύπρο

  1. Από προσωπική εμπειρία, όχι. Με το που κατέρρευσαν οι CA άρχισαν να γίνονται συζητήσεις για το μέλλον του προσωπικού εδάφους και για το γεγονός ότι ήταν ιδιαίτερα υψηλόμισθοι (ενδεχομένως δυσανάλογα με το μέσο όρο στον ιδιωτικό τομέα). Δεν ξέρω ωστόσο αν αυτός είναι ο γενικός κανόνας. Σε κάθε περίπτωση, οι καθαρές αποδοχές θα είναι κατά πάσα πιθανότητα καλύτερες από Ελλάδα λόγω της φορολογίας (τα πρώτα 19,5 χιλιάδες ευρώ αφορολόγητα) γιατί για να καλυφθεί το χάσμα αυτό ευνοϊκότερης φορολογίας οι αμοιβές σην Ελλάδα θα πρέπει να είναι σημαντικά καλύτερες συγκριτικά και δε βρίσκω λόγο για κάτι τέτοιο δεδομένου του γενικού μισθολογικού επιπέδου στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα.

   Μου αρέσει!

 1. Ξέρετε αν ο Ελλαδίτης δικηγόρος πρέπει να κάνει άσκηση (12 μήνες προβλέπεται γενικώς για ασκούμενους) προτού δώσει εξετάσεις στον Δικηγορικό Σύλλογο Κύπρου; Δεν μπόρεσα από πουθενά να βγάλω άκρη σχετικά με αυτό.

  Μου αρέσει!

  1. Νομίζω, ναι. Αλλά η περίοδος της άσκησης είνα μια περισσότερο τυπική παρά ουσιαστική διαδικασία. Όποτε, αρκεί κανείς να βρει ένα γραφείο για να τον δεχτεί ως ασκούμενο. Με το πέρας της περιόδου θα μπορεί να δώσει τις εξετάσεις. Άλλος τρόπος κτήσης της ιδιότητας είναι με τριετη άσκηση επαγγέλματος στη Δημοκρατία ως κοινοτικός, αλλά αγνοώ τις περαιτέρω προϋποθέσεις.

   Μου αρέσει!

 2. Καλησπέρα και καλη χρονιά.
  Μας έκαναν μια προσφορά και εμένα και στην γυναίκα μου να δουλέψουμε σε κατάστημα fastfood στην Πάφο. Οι μισθοι είναι στα 810€ για τους πρώτους 6 μηνες και στα 870€ μετά τους 6 μηνες. Έχουμε και μια επιδότηση ενοικίου 350€ για τον πρώτο χρόνο. Τα λεφτά ειναι καθαρά. Το θέμα είναι με τα συγκεκριμένα χρήματα μπορεί να μείνει και κάτι στην άκρη; Είμαστε 3μελής οικογένεια. Πόσο δύσκολο είναι να βρείς δουλειά (η γυναίκα μου πωλήτρια εγώ τεχνικός) γιατι η συγκεκριμένη δεν είναι στον τομέα μας απλά ψαχνουμε μια πορτα, γιατι εδω Ελλάδα δεν μπορούμε να βρούμε κάτι αξιόλογο!
  Ευχαριστώ.

  Αρέσει σε 1 άτομο

  1. Καλή χρόνια! Η απάντηση είναι δύσκολη γιατί εξαρτάται από πολλους παράγοντες που δε γνωρίζω. Όποτε θα απαντήσω γενικά.

   Σε ο,τι αφορά στα λεφτά: γενικά όπως είπα το κόστος ζωής δε διαφέρει σημαντικά από αυτό της Ελλάδας. Βέβαια αυτό δεν περιλαμβάνει εισιτήρια για επισκέψεις στην Ελλάδα ούτε και το κόστος για αγορά αυτοκινήτου που είναι απαραίτητο για μια ισορροπημένη ζωή στην Κυπρο.

   Όποτε για το αν θα έμεναν λεφτά στην άκρη, μια χονδρική προσέγγιση θα ήταν να αφαιρέσεις από το συνολικό εισόδημα τα έξοδα που έχετε στην Ελλάδα plus 20% που θα είναι στη χειρότερη τα περισσότερα έξοδα Κύπρου.

   Ωστοσο, αυτό δε περιλαμβάνει τα έξοδα μετακόμισης που μπορεί να είναι αρκετά αν δεν πάτε σε Επιπλωμενο σπίτι (που θα πρότεινα να πάτε).

   Σε ο,τι αφορά στο ποσό εύκολο θα είναι να βρείτε δουλειά στον τομέα σας, η απάντηση είναι η εξης: θα είναι πολύ πιο εύκολο από Ελλάδα. Αυτό δε σημαίνει ότι θα είναι και αυτόματα εύκολο, η οικονομία της Κύπρου υποτίθεται ότι ακόμα διέρχεται κρίσης, ωστόσο η δίκη μου εικόνα ακόμα και τώρα είναι ότι τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα από Ελλάδα.

   Λεγόμενων τούτων, η απόφαση κάποιου να φύγει δεν μπορεί να είναι απλά το αποτέλεσμα μιας μαθηματικής εξίσωσης. Η Κύπρος για οικογένειες είναι ιδανική. Είναι ένα ασφαλές μέρος (με εξαίρεση ισως τον τρόπο οδήγησης), κοντά στην Ελλάδα και με τέλειο καιρό τρεις εποχές τον χρόνο (με εξαίρεση το καλοκαίρι που η ζέστη είναι αφορητη). Αν σε αυτό συνυπολογίσει κανείς την κατάσταση στην Ελλάδα τότε η ερώτηση είναι τι προοπτικές ζωης έχω εδώ σε σχέση με το τι προοοπτικες έχω εκεί. Νομίζω στη μεγαλύτερη περίπτωση των ανθρώπων η πλάστιγγα γέρνει υπέρ της Κύπρου.

   Ωστόσο για να κλείσω, μην ξεγελιέστε ότι η μετανάστευση στην Κυπρο δεν παραμένει μετανάστευση με ο,τι αυτό συνεπάγεται. Η ενσωμάτωση παραμένει σχετικά δύσκολη (ευτυχώς ίσως όχι τόσο για οικογένειες), ο κόμπος στο λαιμό όταν θα σκέφτεστε τα μέρη σας και τους δικούς σας τα απογεύματα Κυριακής θα υπάρχει, και το μόνιμο παράπονο όσο κι αν τα πράγματα πανε οικονομικά καλά επίσης θα παραμενει. Αυτό το λέω για να μην φανεί ότι η λύση της Κύπρου είναι μια λύση ιδανική, είναι όμως μια λύση εδώ που έχουν έρθει τα πράγματα.

   Εύχομαι καλή τύχη και ο,τι καλύτερο. Μη διστάσετε να μου γράψετε ξανά αν έχετε περισσότερες απορίες.

   Αρέσει σε 1 άτομο

 3. Καταρχήν θέλω να σας ευχαριστήσω για την άμεση απάντηση.

  Δεν περιμένω υποδοχή με κόκκινα χαλιά! Σίγουρα πρέπει να παλέψουμε περισσότερο απ’οτι στην Ελλάδα γιατί καλώς ή κακώς είμαστε αλλοδαποί για εκει!
  Έχω ρωτήσει πάρα πολλούς (και Κύπριους και Ελλαδίτες) για το τι μέλλει γεννέσθαι και όλοι μου λένε παρόμοια λόγια με εσάς.

  Και εμείς το μέλλον του παιδιού μας κοιτάμε και να μπορέσει να ζήσει μια αξοπρεπή ζωή και να μεγαλώσει σχεδόν όπως καταφέραμε να μεγαλώσουμε εμείς. Με ιδανικά και μια κοινωνία πιο χαρούμενη, όχι τόσο φοβισμένη όπως μας την κατάντισαν!

  Δεν φοβόμαστε την δουλειά, το φαινόμενο του ρατσισμού φοβόμαστε αν θα υπάρξει λόγω μετανάστευσης και πόσο ρόλο παίζει η καταγωγή στον τρόπο επιλογής προσωπικού στους διάφορους επαγγελματικούς χώρους.

  Το σπίτι που θα μείνουμε θα είναι όντως επιπλωμένο αλλά ο σκοπός μας είναι κάποια στιγμή να μεταφέρουμε τα πράγματά μας κάτω για να ξεκινήσουμε το σπιτικό μας απο την αρχή με τα δικά μας πράγματα. Γνωρίζω οτι είναι αρκετό το κόστος αλλά το θεωρώ μικρότερο απο το να τα ξαναπάρουμε απο την αρχη!

  Επίσης επειδή έχουμε έρθει Κύπρο όντως το καλοκαίρι είναι αφόρητη η μίξη υγρασίας και υψηλής θερμοκρασίας αλλά πιστεύω συνιθίζεται.

  Γνωρίζετε, είτε απο προσωπική εμπειρία είτε απο συζητήσεις, πόσο αξιοκρατικά είναι τα πρόαγματα στην αγορά εργασίας; Ρωτάω γιατί θεωρητικά τα λεφτά ειναι καλά αλλά πόσο πιθανό είναι να σε πιέσουν να κάνεις πράγματα πέρα απο το νόμιμο(υπερωρίες, αγγαρείες, πίεση ανούσια) λόγο του ότι είσαι μετανάστης;

  Είναι βασικό το συγκεκριμένο γιατί έχουμε ζητήσει διαφορετικές βάρδιες λόγο του παιδιού να μπορεί κάποιος να το κρατάει και συμφώνησαν! Σίγουρα δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτοι για όλους απλά ρωτάω αν έχετε ακούσει κάτι για αυτό. Ρωτάω γιατί δυστυχώς εδώ έχω δεί και έχω ακούσει ιστορίες μεγάλης εκμετάλευσης μεταναστών και ας ήταν και κάποιοι λαθρομετανάστες. Ισχύει κάτι αντίστοιχο Κύπρο;

  Επίσης αν χρειαστεί αλλαγή δουλειάς θα πρέπει να κοιτάξουμε εκτός Πάφου, πχ Λευκωσία,Λάρνακα ή υπάρχουν γενικότερα ευκαιρίες σε όλη την Κύπρο;

  Και πάλι ευχαριστώ για τον χρόνο σας!

  Μου αρέσει!

  1. Κατ’αρχας δε χρειάζεται να με ευχαριστειτε.

   Σε ο,τι αφορά στο ρατσισμό, δεν έχω ακούσει κάποιο τέτοιο περιστατικό. Η Κύπρος είναι μια πιο διεθνοποιημένη κοινωνία και αν κανείς δουλεύει σε μια μεσαία η μεγάλη επιχείρηση νομίζω μπορεί να περιμένει ίση μεταχείριση ανεξαρτήτως εθνικότητας. Αυτή είναι η εντύπωση μου.

   Σίγουρα μπορεί να υπάρχουν εξαιρέσεις όμως αυτές θα περιοριζόταν φαντάζομαι σε μικρότερες επιχειρήσεις.

   Σε ο,τι αφορά στην αξιοκρατία τα πράγματα δεν είναι χειρότερα από Ελλάδα. Σίγουρα παίζει μέσο ακόμα και στον ιδιωτικό τομέα αλλά όχι στο βαθμό που Θ απέκλειε εντελώς κάποιον που αξίζει όπως ίσως συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα. Αυτό γιατί η οικονομία είναι σε πολύ καυτερή κατάσταση, η ανεργία σημαντικά μικρότερη, και οι θέσεις σημαντικά περισσότερες.

   Από πόλεις τη μεγαλύτερη ανάπτυξη την βίωνε και συνεχίζει να τη βιώνει η Λεμεσος. Αν αυτή η πόλη συνεχίσει με αυτούς τους ρυθμούς σε δυο δεκαετίες θα είναι μια μητρόπολη της ευρύτερης περιοχής. Ίσως υπερβάλω (κυρίως λόγω μεγέθους) αλλά όντως η ανάπτυξη φαίνεται παντού. Από τον κατασκευαστικό τομέα μέχρι τον επισιτιστικό. Επεται η οικοδόμηση καζίνο που θα δημιουργήσει πολλές καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας και θα αναπτύξει τη πόλη παραπάνω. Η Λαρνακα επίσης αναπτύσσεται αλλά η Λεμεσος είναι το αστέρι αυτή τη στιγμή της Κύπρου και φαίνεται ότι θα παραμείνει για τα χρόνια που έρχονται.

   Για το κλίμα να είστε σίγουροι ότι η μιζέρια και η κακοκεφιά της Ελλάδας θα μείνει πίσω στο αεροδρόμιο. Για όσο εμένα κυπρο όσοι φίλοι με επισκέπτονταν μου τόνιζαν φεύγοντας πως κατάφεραν να ξεφύγουν από την κατήφεια και μιζέρια της Ελλάδας για όσο έμειναν εκεί. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι παραμένει μια ξενύτια, ίσως η καλύτερη εκδοχή της για έναν Ελλαδιτη.

   Γι το μεγάλωμα του παιδιού η Κύπρος είναι ίσως μια ιδανική επιλογή. Αν εξαιρέσει κανείς τα δημόσια σχολεία τα οποία από μαρτυρίες ύστερουν των αντίστοιχων της Ελλάδας, το περιβάλλον είναι ιδανικό. Η προσαρμογή (εξαρτάται κυρίως από την ηλικία) ίσως παραμείνει δύσκολη όμως είμαι σίγουρος ότι θα βρείτε αρκετούς σε παρόμοια κατάσταση με σας που θα κάνουν την προσαρμογή λιγάκι πιο εύκολη και για το παιδί.

   Αν έχετε κι άλλες απορίες γράψτε μου η εδώ η στο somericmoss@gmail.com. Θα χαρώ να βοηθήσω αν μπορώ.

   Μου αρέσει!

 4. Καλή Χρονιά με υγεία πανω απ’όλα για όλο τον κόσμο. Ενδιαφέρομαι και εγώ για εργασία στην Κύπρο και βέβαια υπάρχουν πολλές σκέψεις που με βασανίζουν.

  Εδώ στην Ελλάδα εργάζομαι σε μια Ανώνυμη Εμπορική Εταιρία ώς αποθηκάριος (Εταιρία Διανομής προιόντων της philip morris) είμαι 37 ετών αλλά μετα απο 7 χρόνια υπηρεσίας μου στην εν λόγω εταιρία δεν είμαι ικανοποιημένος (και που μας έχουν καταντήσει… να νιώθω τυχερός που δεν έχω και οικογένεια).

  (6ήμερη εργασία – περισσότερες απο 8 ώρες εργασίας χωρίς καμία καταβολή υπερωρίας με μισθό 700 καθαρά και το υψηλό κόστος ζωής + 300 ευρώ το ενοίκιο)

  Εργασίες σε αποθήκες εμπορικών εταιριών ή σε μονάδες συσκευασίας π.χ φαρμακευτικών εταιριών υπάρχουν κάτω στην Κύπρο? γιατι παρόλο που ψάχνω στο ίντερνετ δεν βρίσκω εύκολα και υποψιάζομαι οτι η προσφορά θέσεων παραμένει «μυστική» εντός Κύπρου (εάν κάνω λάθος ζητώ συγνώμη).

  Προτείνεις να κάνω κάποιο ταξίδι για εύρεση εργασίας ή να συνεχίσω να ψάχνω στο διαδίκτυο?
  Συγνώμη εάν έγινα κουραστικός και εύχομαι καλή χρονιά και πάλι με υγεία

  Μου αρέσει!

  1. Καλή χρόνια, υγεία και ο,τι καλύτερο!

   Χμ, δεν είμαι καθόλου ειδικός σε αυτούς τους τομείς – ενδεχομένως κάποιος αναγνώστης να μπορεί να σας βοηθήσει καλύτερα. Όποτε σε ο,τι θα πω δώστε την αντίστοιχη βαρύτητα.

   Από την εμπειρία μου (μικρή) στην Κυπρο δε νομίζω ότι υπάρχουν φαρμακευτικές. Αυτό το λέω γιατί πολλά φάρμακα ερχόταν από Αγγλία η από Ελλάδα. Επίσης η αγορά είχε τακτικά ελλείψεις (μερικές φορές σε βασικά είδη) όποτε αυτό με κάνει να αμφιβάλω για το ποσό οργανωμένη είναι. Επίσης ξέρω ότι μερικές φαρμακευτικές όταν παίρνουν άδεια κυκλοφορίας ενός προϊόντος για Ελλάδα παίρνουν κι για κυπρο όποτε με κάνει να πιστεύω ότι πολλές ελληνικές στέλνουν στην κυπρο φάρμακα.

   Σε ο,τι αφορα αποθήκες εμπορικών εταιριών μην ξεχνάτε ότι η Κύπρος είναι ένα νησί με τέσσερις (ελεύθερες) πόλεις. Δε νομίζω ότι τα logistics είναι πολύ διαδεδομένα γιατί ίσως και να μην χρειάζονται όταν η μεγαλύτερη απόσταση των πόλεων είναι 1 κ 1/2 ώρες και η αγορά αρκετά περιορισμένη.

   Σε ο,τι αφορα στην έρευνα γενικά είμαι της γνώμης να γίνεται παράλληλα με τη δουλειά εφόσον υπάρχει δουλειά. Αυτό βέβαια δεν επιτρέπει την Επι τόπου έρευνα αλλά σε κάθε περίπτωση αν μια θέση δε διαφημίζεται (στο διαδίκτυο) και δεν υπάρχει κάποιος γνωστός Επι τόπου (που θα μπορούσε να κάνει την σύσταση) αναρωτιέμαι αν θα είχε κάποιο νόημα η Επι τόπου παρουσία παρά μόνο ίσως γι την αναζήτησή μέσω εφημερίδας αλλά κι πάλι αμφιβάλλω ότι αξίζει η μετάβαση μόνο και μόνο γι την αγορά μιας εφημερίδας (θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει κάποιος γνωστός σας που ίσως είναι ήδη εκεί).

   Ελπίζω αυτό να βοηθά (κάπως) κ εύχομαι καλή τύχη!

   Μου αρέσει!

 5. Καλησπέρα σας. Διαβαζα με πολύ προσοχή το άρθρο το οποίο μου άρεσε αλλα παρατηρησα και τα σχολια. Θα σας πω σε ενα συντομο λογο την δικη μου θεση πανω σε αυτο το θεμα.
  Ειμαι 21 χρονων συζω με τον 23χρονο φιλο μου εδω και 3 χρονια στην Ελλαδα. Δεν εχουμε σπουδασει κατι. Δουλειες μας γενικοτερα ηταν καφετεριες (για εμενα) και εργοστασια ή μεταφορικες(για εκεινον). Πλεον εχουμε εγκατασταθει σε μονιμεες θεσεις σε πολυ γνωστη εταιρια καυσιμων ως 2 πολυ καλοι υπαλληλοι της εταιριας.
  ). Τελος παντων ενω δοξα το θεο ολα τα εχουμε σπιτι δουλεια και υγεια, δεν παυουμε να σκεφτομαστε το ποσο δυσκολη ειναι η ζωη εδω και το ποσο ασχημο ειναι για 600 ευρω ο καθενας μας να τρεχουμε πανικοβλητοι στις δουλειες μας χωρις κανεις να υπολογιζει αν θα δουλεψουμε παραπανω η οτιδηποτε αλλο. Επειτα σκεφτομαστε να παντρευτουμε καποια στιγμη. Πραγματα τα οποια με 600 ευρω δν θα καταφερουμε ειναι δυσκολα τα πραγματα εδω!(ξαναλεω δοξα το θεο δεν μας λειπει κατι απλα τα φρρνουμε ισα ισα βολτα). Τις προαλλες λοιπον η ξαδερφη μου με τα 2 μωρα παιδια της και τον αντρα της μεταναστευσαν στην κυπρο (λεμεσο) εχοντας μονο εναν συγγενη εκει. Δν πηγαιναν καλα οι δουλειες τους και τα πουλησαν και εφυγαν σχετικα γρηγορα. Πηγαν εκει και μεσα σε μια εβδομαδα χωρις καμια γνωριμια επιασαν δουλεια και οι 2 με εισοδημα 1800ευρω απευθειας(τωρα βγαζουν πανω απο 2000) Συζητοντας μαζι της λεπτομερειακα για την ζωη εκει μου ειπε τα παντα και τα περισσοτερα θετικα. Καθως και την <> που κανει τους τελευταιους μηνες εκεινη και η οικογενεια της . Ενα πρωινο λοιπον σηκωθηκα και συζητησα σοβαρα με τον συντροφο μου για να παρουμε την αποφαση να φυγουμε στην Κυπρο. Για καλη μας τυχη η εταιρια που δουλευουμε τωρα μας εχει ενα (μεσον) το οποιο θα μας προωθουσε για μονιμη δουλεια εκει περα(οχι 100%). Χωρις να εχουμε πατησει ποτε το ποδι μας στην Κυπρο λοιπον, αποφασισαμε σε 2 εβδομαδες που παιρνουμε (αδεια για πασχα) να ετοιμασουμε τα χαρτια και με την βοηθεια ενος φιλου να μεινουμε σε ενα απλο σπιτακι για μερικους μηνες και να δουμε αμεσως τι θα γινει για δουλεια.!! Δν εχουμε την οικονομικη δυνατοτητα να παμε πρωτα να δουμε το μερος κ.ο.κ. Πραγματα περα απο τα προσωπικα και 2 σκυλακια δεν εχουμε να παρουμε. Πηραμε αυτην την δυσκολη αποφαση να φυγουμε ετσι! Χωρις σιγουριες….Να το πολεμησουμε!!!! Εννοειται εχουμε πληροφορηθει για τα παντα εκει περα.Εχουμε και ζωντανο παραδειγμα την οικογενεια της ξαδερφης μου που μεσα σε ελαχιστους μηνες εχει φτιαξει κατα παρα πολυ η ζωη τους. Τι λετε? Καλα κανουμε? Νεοι ειμαστε δυσκολο μεν αλλα νιωθουμε ετοιμοι να καταφερουμε πολλα πραγματα παρα να ειμαστε εδω για τα ελαχιστα χωρις να εχουμε βεβαιο μελλον. Μετα το πασχα παμε Κυπρο τα εισητηρια απο στιγμη σε στιγμη βγαινουν. Φοβαμαι λιγο. Αλλα θελω να ταωκαταφερω…για μενα….για μας …για μια καλυτερη ζωη ρε γαμωτο!!!!!!!

  Μου αρέσει!

  1. Σας ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο. Για το αν κάνετε καλά η όχι, αυτό το ξέρετε μόνο εσείς οι δυο.

   Εγώ θα σας πως απλά, με το φόβο να πω το προφανές, ότι κάθε αρχή, κάθε νέο ξεκίνημα, ποσό μάλλον η μετανάστευση είναι λογικό να φέρνει φόβο. Αυτό είναι ανθρώπινο. Και η αρχή θα είναι δύσκολη.

   Όμως αυτό από μόνο του δε θα πρέπει να είναι αρκετό για να σας κρατησει πίσω αν όντως έχετε πάρει την απόφαση (όπως φαίνεται ότι έχετε κάνει).

   Οποια κι αν είναι η απόφαση σας, σας εύχομαι ο,τι καλύτερο και να θυμάστε ότι η ζωή, με τον ενα η τον άλλο τρόπο, στο τελος βρίσκει τον δρόμο της.

   Μου αρέσει!

   1. Ευχαριριστούμε πολυ για τα καλά σας λογια.
    Ελπιζουμε και εμεις το ιδιο.
    Εσεις απο την εμπειρια σας μπορειτε να μου δωσετε μια απαντηση για την παρακατω παραγραφο ερωτησεων που γυρνανε στο μυαλο μου μεσα, τις τελευταιες ημερες?
    Μπορουν 2 νεα παιδια με πολυ όρεξη για δουλειά,αυτοπεποιθηση,αναγκη να καταφερουν παραπατω πραγματα, πιστευοντας στο θεο πανω απολα,πατωντας το ποδι τους για πρωτη φορα σε ενα καινουριο μερος, με λιγη βοηθεια απο γνωστους να επιβιωσουν??? Να πουν ειναι καλυτερα εδω παρα στην Ελλαδα….και να μην μετανιωσουν…! ?????

    Μου αρέσει!

   2. Με το φόβο να γίνω βαρετός: αυτή είναι μια τόσο προσωπική και αστάθμητη απάντηση που κανείς δε μπορεί να τη δωσει.

    Αν μπορώ να σας εγγυηθώ ότι δε θα υπάρξει ούτε ένα απόγευμα Κυριακης που θα σας λείψει η Ελλάδα και οι δικοί σας εδώ; Όχι. Σίγουρα θα υπάρξει. Αν αυτό αρκεί για να το μετανιώσετε ομως είναι εντελώς προσωπικό θέμα.

    Αν οικονομικά θα είστε καλύτερα στην Κυπρο, τότε ναι κατά πάσα πιθανότητα θα είστε (έστω μακροπρόθεσμα).

    Αν η ζωή είναι όμορφη στην Κυπρο, θα επαναλάβω: η ζωή πάντα βρίσκει το δρόμο της. Όπου και να τη βάλεις, θα καταλάβει το χώρο που της αναλογεί και θα μεγαλώσει με ένα διαφορετικό σχήμα ίσως από ο,τι είχαμε υπολογίσει όμως αφού αυτό θα μας κάνει αυτό που είμαστε, δε μένει από το να το αποδεχτούμε και, ποιος ξέρεις, ίσως και να το αγαπήσουμε. Ο ήλιος της Κύπρου σίγουρα βοηθάει και σε αυτό.

    Καλή τύχη 🙂

    Μου αρέσει!

 6. Ευχαριστούμε πολύ και πάλι.
  Αν υπαρχει και καποιος αλλος που θα διαβασει τα σχολια και τις αποφασεις ας μπει να μου πειμια γνωμη πανω σε ολο αυτο.

  Ευχαριστω

  Μου αρέσει!

  1. καλησπερα..διαβασα εν μερει τους προβληματισμους σου..παρομοιους ειχα και εγω πριν εγκατασταθω μονιμα στην κυπρο πριν 6 μηνες…μην φοβαστε τιποτα,ειστε νεα παιδια και αν εχετε πραγματικα ορεξη για δουλεια θα κανετε προκοπη εδω..μονο οποιος δεν θελει να δουλεψει δεν δουλευει..μια παρατηρηση μονο..διαβασα και οτι εχεις 2 σκυλια..σε συμβουλευω οσο δυσκολο και αν σου ειναι μην ερθεις με αυτα αν ερθεις για μονιμα γιατι θα αγανακτησεις..εχουν μια περιεργη αντιληψη για τα κατοικιδια και γενικα για τα ζωα και θα μαρτυρησεις για να βρεις σπιτι..βασικα δεν θα βρεις..εγω εφερα το δικο μου απο ελλαδα και ματωσα για να βρω καπου να μεινω..βρες μια λυση και ελα χωρις αυτα γιατι θα εχεις σοβαρο προβλημα..αυτα και good luck

   Μου αρέσει!

 7. Καλησπέρα!

  Ευχαριστούμε πολύ για το άρθρο σου, είναι πολύ χρήσιμο. Κατάλαβα σωστά ότι πλέον έχεις γυρίσει Ελλάδα; Θα μπορούσα να επικοινωνήσω μαζί σου μέσω mail για κάποιες ερωτήσεις που έχω; Αποφασίσαμε με τον αρραβωνιαστικό μου ότι πλέον δεν μας δίνεται άλλη επιλογή από τη μετανάστευση και η Κύπρος, μετά από μια σύντομη επίσκεψη, μας άρεσε ιδιαίτερα πολύ.

  Ευχαριστώ και πάλι!
  Πένυ

  Μου αρέσει!

 8. Καλησπέρα σας!
  Παίρνω το θάρρος να σας γράψω, μιας και η διάθεσή σας για να βοηθήσετε είναι εμφανής. Ο άντρας μου έχει κυπριακή υπηκοότητα και σκεφτόμαστε πολύ σοβαρά να την Κύπρο για μόνιμη εγκατάσταση. Διαβάσαμε ότι υπάρχουν αρκετά προνόμια για τους επαναπατρισθέντες κύπριους και θεωρούμε ότι ίσως μας βοηθήσουν στην αρχή. Έχω, όμως, μερικές απορίες – πολλές!. Έχουμε δυο παιδιά, 8 και 12 ετών. Φέτος η κόρη μας θα ξεκινήσει το γυμνάσιο και έχουμε ήδη ξεκινήσει φιλολογικά και μαθηματικά. Όλη αυτή η παραπαιδεία της Ελλάδας, υπάρχει στην Κύπρο ή καλύπτεται από το σύστημα παιδείας;
  Επίσης, εγώ εδώ στην Ελλάδα, εργάζομαι ως καθηγήτρια Αγγλικών με άδεια διδασκαλίας πάνω απο δέκα χρόνια σε φροντιστήρια. Στην Κύπρο θα μπορέσω να δουλέψω με την άδεια ( επάρκεια ) ; Εκτιμώ πολύ την όποια βοήθειά σας.

  Μου αρέσει!

  1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ πολυ για το σχόλιο. Δυστυχώς δεν είμαι ειδικός για κανένα από τα δυο θέματα όποτε ελπίζω αν κάποιος άλλος αναγνώστης γνωρίζει καλύτερα να σας απαντησει.

   Από ο,τι γνωρίζω φροντιστήρια υπάρχουν κανονικά και οι φήμες για το επίπεδο εκπαίδευσης των δημοσίων σχολείων (αλλά και μερικών ιδιωτικών) δεν είναι οι καλύτερες.. Επίσης (χωρίς να βάζω το χέρι μου στη φωτιά) νομίζω ότι και σε ύλη τα κυπριακά σχολεία δεν καλύπτουν όλα όσα καλύπτουν τα σχολεία στην Ελλάδα.

   Για το αν μπορείτε να δουλέψετε δεν ξέρω αν επαρκεί η άδεια (υποθέτω ότι ναι). Γενικά το πνεύμα είναι να μπορεί κανείς να ανταπεξέλθει στη δουλειά που νομίζω ότι δε θα έχετε πρόβλημα με την εμπειρία σας.

   Λυπάμαι που δε μπορώ να βοηθήσω παραπάνω και το αφήνω στους υπόλοιπους που ίσως ξέρουν περισσότερα!

   Μου αρέσει!

 9. Καλησπέρα σας. Ήταν ένα άρθρο ναι μεν προσωπικη σας άποψης αλλά πολύ κατατοπειστικό για κάποιον ο οποίος θέλει να μάθει κάποια πράγματα γενικά για τη Κύπρο.
  Εγώ έχω οικογένεια με δύο κόρες 5 & 10 χρόνων αντίστοιχα … εγώ εδώ στην Ελλάδα είμαι από τους τυχερούς που ακόμα έχω δουλειά και εργάζομαι σαν μάστορας αρτοποιειος σε αρτοποιείο.
  Η γυναίκα μου άνεργη εδώ και 6 μήνες…
  Η γυναίκα μου έχει τελειώσει οικονομία και διοίκηση και λογιστική από ΤΕΙ. Με τελευταία της δουλειά και προϋπηρεσία 12 χρόνων εισπρακτορας σε διόδια.
  Εδώ και καιρό σκεφτόμαστε την εκδοχή της Κύπρου με μοναδικό ίσως αλλα και σεβαστό εμπόδιο την κόρη μου τη μεγάλη που δεν θέλει να χάσει σχολείο και φίλους.
  Αυτές τις μέρες συνδυάσαμε διακοπές αλλά και μια έρευνα πώς θα ήταν η ζωή μας στη Κύπρο αν μέναμε εκεί….
  Αυτό που πραγματικά με έκανε να ξαφνιαστω θετικά πάντα, είναι η ηρεμία που δια κατέχει τους ανθρώπους εκεί εν αντίθεση με εμάς εδώ στην Ελλάδα που ζούμε πλέον σαν ζόμπι ( να μου επιτραπεί αυτή η λέξη)
  Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ επαγγελματία στη δουλειά μου όπως επίσης και τη γυναίκα μου ακριβώς το ίδιο….
  Θεωρείς καλέ μου φίλε ότι πρέπει να επιχειρήσω εγώ με την οικογένεια μου το βημα προς την Κύπρο για μια πιο αξιοπρεπή διαβίωση εμού και της οικογένειας μου και περισσότερο για τα παιδιά που έχουμε φέρει στο κόσμο και ήμαστε υποχρεωμένοι να έχουν ένα καλύτερο μέλλον

  Μου αρέσει!

  1. Καλησπέρα και ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο. Κοιτάξτε, ως προς τη διάθεση του κόσμου σίγουρα το κλίμα είναι πολύ πιο χαλαρό και ευχάριστο σην Κυπρο. Τα μέτρα που έχουν παρθεί εκεί δε συγκρίνονται με ο,τι έχει γίνει εδώ.

   Αφού ξεκαθαρίσω ότι αυτό είναι μια προσωπική απόφαση και επιλογή αυτό που θα πω είναι ότι, από ο,τι φαίνεται οι προοπτικές της Κύπρου είναι πολύ καλύτερες από την Ελλάδα εκτός κι αν γίνει κάτι απρόβλεπτο είτε για την Ελλάδα είτε για την Κυπρο που κανείς δε μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια. Όσο μπορεί να βοηθήσει αυτό..

   Μου αρέσει!

   1. Θεωρείς ότι με τα παραπάνω που σας είπα στο κομμάτι αρτοποιού εγώ και πάνω στο κομμάτι της γυναίκας μου λογιστική και οικονομία και διοίκηση υπάρχει η πιθανότητα να βρούμε δουλειές έτσι ώστε να κατάσταλαξουμε στη Κύπρο? Πάντα προσωπική σου άποψη
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    Μου αρέσει!

   2. Ναι αυτό πιστεύω. Στην Κυπρο υπάρχουν αλυσίδες φούρνων (πχ Ζορπας) που πιστεύω ότι θα προσφέρουν θέσεις και λογικά πιο καλοπληρωμένες από ότι Ελλάδα. Από λογιστικές εταιρίες επίσης έχει πολλές όμως το σύστημα γενικά είναι πιο κοντά στο αγγλικό και είναι απαραίτητη η πολύ καλή γνώση αγγλικών. Ωστόσο γενικά οι συνθήκες εκεί από άποψη χρημάτων και πάλι θα είναι καλύτερες από Ελλάδα.

    Μου αρέσει!

 10. παρακαλώ πολύ έχω μπερδευτεί.Γιατί χρειάζεται άδεια παραμονής?Δεν είναι μέλος ΕΕ?Στην Αγγλία οταν πήγα δεν χρειάστηκα απολύτως τίποτα παρα μόνο national insurance number, τραπεζικό λογαριασμό και διεύθυνση.Απο κει και πέρα ούτε χρονικά όρια ούτε κάποια άλλη προϋπόθεση.Προ brexit όλα αυτά βέβαια.Το θέμα υγείας και πρόσβασης σε δομές και νοσοκομεία είναι πολύ σημαντικό ειδικά όταν έχεις 20 μηνών μωρό όπου το κάθε εμβόλιο θα σου βγαινει 300€! και αν πρέπει να βρείς και συγκεκριμένες ειδικότητες και να κάνεις συγκεκριμένες εξετάσεις κάθε 6 μηνο θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις ιδιωτικό ασφαλιστήριο ζωής και υγείας για πλήρη νοσοκομειακή περίθαλψη για όλη την οικογένεια.Αυτό σημαίνει 1500+ ο μισθός τουλάχιστον με το καλημέρα ο ένας εκ των 2 και εννοείται να συνεισφέρει και ο άλλος ωστε να καλύπτονται οι δαπάνες του νοικοκυριού.Αναγκαστικά θα χρειάζεται και δεύτερο αμάξι αφου τα ΜΜΜ είναι σε «νηπιακό» επίπεδο γιατί πως θα μετακινηθεί το παιδί απο τον παιδικό στο σπίτι και πως θα γίνουν οι υπόλοιπες δουλειές όταν εγώ θα παίρνω το ένα για να πάω στη δουλειά μου;Αυτό σημαίνει διπλή επιβάρυνση στον οικογενειακό προϋπολογισμό.Τα σπίτια εκεί θερμαίνονται με κλιματιστικά;Εγώ εδώ έχω αέριο και βγάζω όλη τη χρονιά με σταθερη θερμοκρασια 20-21 και με ζεστό νερό με 500€ . Εκεί με ακριβότερο ρεύμα και αποκλειστικά κλιματιστικό πόσο θα χρειάζεται να πληρώνω για θέρμανση και ζεστό νερο; Η σκέψη και μόνο με τρομάζει!Γενικά τα όσα έχουν ειπωθεί για την Κύπρο εμένα δεν με πείθουν.Δεν είναι μόνο ένα ποσό μισθού σκέτο που παίζει ρόλο σε μια τέτοια απόφαση, αυτό που μετράει είναι η συσχέτιση του ποσού αυτού σε πραγματικό χρόνο με πραγματικά δεδομένα της συγκεκριμένης χώρας και ο γενικότερος καθημερινός τρόπος ζωής και οι απαιτήσεις του.Αμα είναι να πάω εκεί και να τα βγάζω πέρα με το ζόρι καλύτερα να μείνω εδώ.Σκοπός είναι να πάω εκεί και να αποταμιεύω και 500-1000Ε το μήνα.Καλη τύχη πάντως σε όσους το τολμήσουν και να μας κρατάτε ενήμερους.

  Μου αρέσει!

  1. Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο. Συμφωνώ ότι η κάθε περίσταση είναι ξεχωριστή και ο καθένας κάνει αυτό που νομίζει ότι είναι καλύτερο. Η Κύπρος σίγουρα δεν είναι η γη της επαγγελίας και πάντα υπάρχει η σύγκριση με το τι έχεις στο μέρος που φεύγεις.

   Μου αρέσει!

 11. Γεια σας.

  Ευχαριστώ για την πολύ ωραία ανάρτηση σας.

  Θα μπορούσατε να μου πείτε, εάν υπάρχει κάποια τέτοια πληροφορία στην υπόληψη σας, περί ερευνητών που δουλεύουν στα πανεπιστήμια της Κύπρου; Είμαι φοιτητής μεταπτυχιακός στο Πολυτεχνείο της Δανίας στο τομέα της Βιοτεχνολογίας , με σκοπό να κάνω και διδακτορικό εδώ ή στην Αγγλία, και μετέπειτα μου περνάει από το μυαλό στο μέλλον – πόσο μέλλον δεν γνωρίζω να είμαι ειλικρινής – να δοκιμάσω να έρθω με την μελλοντική γυναίκα μου, νυν αρραβωνιαστικιά μου, στην Κύπρο να ζήσουμε.

  Για κάποιον λόγο μου φαίνεται πολύ δελεαστική η Κύπρο, αλλά νομίζω είναι και λίγο ευνόητος ( πολύ κοντινή γλώσσα-διάλεκτο, κουλτούρα σε κάποια πράγματα, και τους νοιώθω αδέρφια , έτσι θα σας υπερ-ευχαριστούσα εάν μπορούσατε να μου πείτε εκ των έσω κάποια πράγματα με θέσης ερευνητών σε ιδιωτικά και μη ινστιτούτα και πανεπιστήμια.

  Με εκτίμηση στο πρόσωπο σας,

  Θανάσης

  Μου αρέσει!

  1. Καλησπέρα και ευχαριστώ για το σχόλιο. Δυστυχώς, δεν έχω καμία τέτοια πληροφορία όποτε φοβάμαι δε μπορώ να βοηθήσω.

   Ως γενικό σχόλιο, η ακαδημαϊκή αγορά στην Κυπρο είναι ακμάζουσα και προσελκύει φοιτητές από το εξωτερικό (και αρκετούς Ελλαδίτες). Όποτε αν το ψάξετε είμαι πολύ πιθανό να βρείτε κάτι που σας ενδιαφερει. Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρχουν πολλές πληροφορίες στο διαδίκτυο.

   Λυπάμαι που δε μπορώ να βοηθήσω περισσότερο όμως σας εύχομαι κάθε τύχη!

   Μου αρέσει!

 12. Ζω ηδη 2 χρόνια στην Κυπρο. Θα διαφωνισω με τις τιμες τα παντα είναι πολυ πιο φθηνα απο Ελλαδα (supermarket-ρευμα-νερο)
  Οσο για την ζωη εξω δεν υπαρχουν λογια ενα χαλι μαυρο. Ειδικα για τους εργενηδες. Κλικες οι γυναικες απλησιαστες. Δεν ισχυει σε καμια περιπτωση η φημη για τους καλαμαραδες. Αγια ναπα το καλοκαίρι 100% οικογενειες και αντρες. Ουτε μια γυναικα.

  Μου αρέσει!

  1. Καλησπέρα Ειρήνη. Δεν είμαι λογιστής και δε μπορώ να πω με ακρίβεια, δεν ξέρω ποσό είναι οι κοινωνικές εισφορές και άλλες παρακρατήσεις.

   Το λινκ που σου παραθέτω κάτω ίσως σε βοηθήσει. Εντελώς χονδρικά, και με κάθε επιφύλαξη θα πρέπει να είναι γύρω στα 1800 πλας το μήνα, εξαρτάται από τι άλλες κρατήσεις παίζουν (ο φόρος θα είναι πολύ λίγος).

   Το 20% νομίζω είναι για τα πρώτα πέντε χρόνια και παίζει πάνω από το κοινό αφορολόγητο που είναι 19.500 νομίζω.

   Όλα αυτά με επιφύλαξη. Σίγουρα μπορείς να βρεις ακριβείς πληροφορίες στο Ίντερνετ.

   Click to access CY_Tax-Facts-2019GR_Noexp.pdf

   Μου αρέσει!

  2. 2000 τον μηνα μιλαμε για 26000 το χρονο. οι πρωτες 19500 ειναι αφορολογητες και οι υπόλοιπες 6500 μιλαμε για 20% φορο. Αν αφαιρεσεις κοινωνικες ασφαλισεις (8.3%) ταμειο προνειάς (εξαρταται ποσα θα βαζεις (μεταξυ 2 και 12 %) ΓΕΣΥ 1.7% τοτε οιπολογιζε 1650-1700 στην τσεπη σου

   Μου αρέσει!

 13. Καλησπέρα. Θα ήθελα να βρω δουλειά Κύπρο, αν και στο αρθρο λέτε πως είναι εύκολο και από Ελλάδα. Μέχρι στιγμής έχω αντίθετη άποψη. Έχω στείλει αρκετά βιογραφικά και δεν έχω λάβει απάντηση, πιστεύω φταιεί οτι ως τόπος διαμονής φαίνεται στο βιογραφικό η Ελλάδα και ως τηλέφωνο ελληνικό και αυτό. Πως θα μπορουσα να βάλω κάποιον κυπριακό αριθμό; ή αν έχετε γενικά κάποια άλλη ιδέα ως προς την αναζήτηση εργασίας από Ελλάδα

  Μου αρέσει!

  1. Ίσως άλλοι αναγνώστες είναι σε καλύτερη θέση να απαντήσουν. Κυπριακό αριθμό μπορείτε να βγάλετε αγοράζοντας κάποιο αριθμό με κάρτα από Κυπρο αλλά αυτό προϋποθέτει να είστε εκεί έστω και για λίγο.

   Αν έχετε κάποιο γνωστό στην Κυπρο ίσως μπορεί να σας βοηθήσει με τον τόπο διαμονής η με τον αριθμό;

   Αν πιστεύετε ότι ο τόπος αποτελεί πρόβλημα τότε υποθέτω θα μπορούσατε να τον παραλείψετε από το βιογραφικό;

   Μου αρέσει!

   1. Καλησπέρα Βαλάντη
    όπως παντού έτσι κ εδώ, ισχύουν οι βασικοί κανόνες αναζήτησης. Ισχύει ότι προτιμούν τους Έλληνες αναμεσα σε αρκετούς.
    Βρήκα προσφατα δουλεια και όλα έγιναν τόσο ομαλά μεσα σε ένα μήνα. Πολύ καλή αντιμετώπιση από την εταιρεία απο τη πρωτη στιγμή της συνέντευξης.

    Είμαι υπερ στο να γραφεις τη τοποθεσία, αλλά σε τετοιες περιπτώσεις που βλέπεις ότι δεν υπάρχει ανταπόκριση στείλε cover letter.
    Έστειλα μέσω του site ergodotisi.com και πήρα απάντηση μέσα σε 2 μέρες με 3 συνεντεύξεις.

    Ελπίζω να βοήθησα. Καλή τύχη κ υπομονή 🙂

    Μου αρέσει!

 14. Εγώ είμαι Ελλαδίτης και ήρθα Κύπρο πριν 1,5 χρόνο μαζί με την κοπέλα μου. Και οι δύο πτυχιούχοι με master. Ο λόγος που διάβασα σήμερα το άρθρο είναι επειδή κάποιοι φίλοι Ελλαδίτες απο Αθήνα (ζευγάρι) σκέφτονται να έρθουν μόνιμα Κύπρο και μου ζήτησαν υλικό. Καταρχήν, εξεπλάγην με αρκετά σημεία του άρθρου. Εκείνο με το οποίο θα διαφωνήσω 100% είναι το θέμα του εγκλιματισμού με την τοπική κοινωνία. Εδώ δεν διαμορφώνονται φιλίες σύμφωνα με το αν είσαι δεσμευμένος ή παντρεμένος. Ουδέν αναληθέστερον. Είναι ψευδές. Εμείς έχουμε αρκετούς φίλους Κυπρίους, οι οποίοι μας είχαν προσεγγίσει με φιλικές και αγνές προθέσεις και διαθέσεις. Κατά βάση οι μισοί είμαστε ζευγάρια και άλλοι μισοί εργένηδες/ελεύθερες. Οι Κύπριοι είναι πάρα πολύ φιλόξενοι, και εμάς τους Ελλαδίτες δεν μας θεωρούν ξένους. Αυτή είναι κοινή διαπίστωση πολλών Ελλαδιτών φίλων που γνωρίσαμε στην Κύπρο. Αν αυτό ισχύει στη Λευκωσία που είναι η πρωτεύουσα, φαντάζομαι πόσο φιλόξενοι θα είναι οι Κύπριοι στην επαρχία και τις μικρότερες πόλεις.

  Επίσης, κάτι άλλο που θεωρώ αναληθές είναι η άποψη σου αγαπητέ φίλε για τα σπίτια. Στην Κύπρο είναι πολύ καλύτερη η κατάσταση, και τα πλείστα σπίτια και πολυκατοικίες είναι καινούριες και αισθητικά ικανοποιητικά. Επίσης στην Κύπρο υπάρχει πολεοδομικό πλάνο και κατασκευαστική οργάνωση. Δεν επικρατεί το πολεοδομικό και κατασκευαστικό χάος της Ελλάδας. Όσον αφορά τους μεσίτες στην Κύπρο, εμείς είχαμε καλή συνεργασία και με τα τρία μεσιτικά που είχαμε πάει πριν 1,5 χρόνο. Και γενικότερα πολύ περισσότερο φιλότιμο για εξυπηρέτηση.

  Διαφωνώ έντονα για τους νομικούς από Ελλάδα (ως νέος νομικός το ισχυρίζομαι). Γενικότερα μας προτιμούν για την ευφράδεια λόγου που έχουμε. Επίσης τα πλείστα δικηγορικά γραφεία έχουν διάφορους τομείς. Φυσικά όταν σε έναν τομέα χρειάζεται η άπτεστη χρήση της Αγγλικής Γλώσσας, ένεκα της ενασχόλησης με ξένα δικηγορικά γραφεία, κεφάλαια κλπ, θα προτιμήσουν κάποιον με τις ανάλογες ικανότητες. Υπάρχουν χιλιάδες Κύπριοι Φοιτητές που φοιτούν στο τμήμα Νομικής Ελληνικών Δημοσίων Πανεπιστημίων, που όμως εντοπίζουν πολύ εύκολα μια δουλειά ως δικηγόροι επειδή υπάρχει η ενασχόληση σε πολλούς νομικούς τομείς. Ούτως ή άλλως όλοι οι νόμοι του Κυπριακού Κράτους είναι στην καθαρεύουσα.

  Σε ένα άλλο σημείο με το οποίο διαφωνώ είναι για την εκπαίδευση. Η κοπέλα μου είναι καθηγήτρια Νέων Ελληνικών και Ιστορίας και εργάζεται σε φροντιστήριο που παρέχει ιδιαίτερα μαθήματα σε όλα τα μαθήματα. Απ’ ό, τι γνωρίζω από την ίδια που διδάσκει τελειόφοιτους μαθητές Λυκείου, το πρόβλημα τους είναι το απαρχαιωμένο σύστημα διδασκαλίας. Γενικότερα στην Κύπρο υπάρχει πολύ περισσότερη ύλη (σε όλα τα βασικά μαθήματα που είναι Νέα Ελληνικά, Μαθηματικά, Ιστορία, Αρχαία Ελληνικά, Φυσική, Χημεία) και πολύ δύσκολο το επίπεδο και γι’ αυτό στην Κύπρο υπάρχει έντονο το φαινόμενο της παραπαιδείας. Δεν έχει αντιληφθεί ακόμη το σύστημα πως οι νέοι σήμερα έχουν πολύ περισσότερες ασχολίες απ’ ότι οι νέοι πριν 30 χρόνια, που είχαν περισσότερο χρόνο να μελετούν. Εν πάση περιπτώσει έντονο ενδιαφέρον μου προκάλεσε το πολιτικό επίπεδο των νέων Κυπρίων, που βρίσκεις αρκετούς πολιτικοποιημενους και κομματικοποιημένους (ή μόνο πολιτικοποιημένους). Δεν υπάρχει φανατισμός, όμως γνωρίζουν τα πάντα σε σχέση με το πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας τους, και γνωρίζουν επίσης αρκετά για άλλες χώρες (κυρίως Ελλάδα, Τουρκία, Αγγλία κλπ). Επίσης γνωρίζουν περισσότερη Ιστορία.

  Διαφωνώ πολύ με τον τεχνολογικό μεσαίωνα. Εδώ η Ελλάδα κατέχει την πρωτιά. Η Κύπρος εξελίσσεται πολύ σε αυτό τον τομέα, και παρατηρώ πως έχει ήδη μπει στη νέα βιομηχανική επανάσταση (τεχνολογική). Ανοίγουν πολλές εταιρείες, μέχρι και για video games! Επίσης, όσον αφορά το ίντερνετ κλπ, οι Κύπριοι είναι περισσότερο επιλεκτικοί σε αυτά. Μέχρι τώρα οι περισσότεροι βρίσκονται στη Cyta που είναι ημικρατικός οργανισμός, που είναι όντως ακριβή, όμως οι υπηρεσίες τους είναι πολύ καλύτερες σε σχέση με τις ιδιωτικές εταιρείες όπως η Epic (πρώην MTN) που προσφέρουν χαμηλότερες τιμές, με λιγότερη ποιότητα.

  Τέλος, θα διαφωνήσω με τους ιδιώτες ιατρούς. Όποιος Ελλαδίτης έρθει Κύπρο και επισκευθεί έναν ιδιώτη ιατρό θα δει στο γραφείο του καδροποιημένα τουλάχιστον 6 πτυχία και ακόμα τόσες διακρίσεις (κυρίως από Αγγλία και Αμερική). Επίσης είναι πολύ εξυπηρετικοί. Γενικότερα εμείς δεν έχουμε προσέξει μια έντονη ροπή των Κυπρίων για απόκτηση κέρδους. Αυτό το βλέπω στην Ελλάδα σε υπερβολικό βαθμό. Στην Κύπρο οφείλω να ομολογήσω πως όχι.

  Δεν μπαίνω σε προσωπική αντιπαράθεση με όποιον έγραψε το παρόν άρθρο. Παρόλα αυτά, πολύ εύκολα κάποιος μπορεί να πέσει σε αυτό το άρθρο και θα ήταν συνετό να υπάρχει και μια άλλη άποψη από Ελλαδίτη.

  Μου αρέσει!

  1. Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο και ελπίζω να βοηθήσει. Δεν έχει πολύ νόημα, αλλά θέλω να επισημάνω κάποια πράγματα:

   – η άποψη του καθενός είναι και θέμα προσωπικής εμπειρίας. Δεν έχει νόημα ποιος έχει δίκιο η άδικο αλλά είναι εν πολλοίς θέμα προσωπικών βιωμάτων και της επεξεργασίας τους. Εξ’ ορισμού λοιπόν δεν μπορεί να υπάρχει κοινή αλήθεια η κοινό ψέμα. Αυτό γιατί σας βλέπω με πάθος να λέτε ότι το άρθρο περιέχει ψέματα που είναι ανούσιο και αγενές.

   – χαίρομαι για αυτό που λέτε για την κοινωνικοποίηση αλλά παρατηρώ ότι εσείς πήγατε ως ζευγάρι όποτε η άποψη σας για την κοινωνικοποίηση κάποιου που πάει μόνος είναι, στην καλύτερη, hearsay. Δε μπορείτε να λέτε ότι κάτι είναι ψευδές αν δεν το έχετε ζήσει.

   -για τα σπίτια δεν ξέρω αν έχει αλλάξει η κατάσταση τα τελευταία χρόνια, μακάρι, αλλά η προσωπική μου εμπειρία παραμένει ότι διαφέρει σημαντικά από πόλη σε πόλη. Ξέρω ότι τα τελευταία χρόνια η κατάσταση έχει χειροτερέψει πολύ στη Λεμεσό από άποψη ενοικίων. Ως προς την πολεοδομία, μόνο ετερόκλητη θα μπορούσα να τη χαρακτηρίσω καθώς σε απόσταση 100 μέτρων μπορείς να δεις ένα κτίριο 25 ορόφων γραφείων, μια πολυκατοικία 6 ορόφων του ‘60, ένα πάρκινγκ και ένα χωράφι αναξιοποίητο. Δες πχ την περιοχή του Οβάλ στη Λεμεσό.

   -αφού είστε νομικός θα ξέρετε ότι το κυπριακό νομικό σύστημα είναι εν πολλοίς βασισμένο στο αγγλικό που είναι διαφορετικό από το ηπειρωτικό ευρωπαϊκό και συνεπώς το ελληνικό. Δε διαφωνώ με τις άλλες παρατήσεις που κάνετε όποτε δε βλέπω που υπάρχει «έντονη διαφωνια».

   -για την εκπαίδευση δεν είπα ότι το επίπεδο των Κύπριων είναι χαμηλό, αλλά αυτό των δημοσίων σχολείων, κάτι στο οποίο βλέπω να συμφωνείτε όποτε, ξανά, δε βλέπω που διαφωνούμε.

   -Στον τεχνολογικό τομέα οι ορθες παρατηρήσεις που κάνετε αφορούν στις επιχειρήσεις και όχι στην καθημερινή ζωή. Η Ελλάδα είναι πίσω αλλά η Κύπρος ακόμη πιο πίσω. Η τουλάχιστον ήταν όταν ήμουν εγώ.

   -για το ιατρικό σύστημα της Κύπρου απλώς διαφωνούμε. Όλοι οι Κύπριοι (που μπορούνε) καταφεύγουν στο εξωτερικό για σοβαρά θέματα. Αυτό είναι μια κοινή αλήθεια.

   Για το αν κάποιος πρέπει να πάρει την απόφαση να φύγει η όχι το λέω πολλές φορές, δεν είναι θέμα δικό μου η δικό σας.

   Ωστόσο, ελπίζω αυτές οι πληροφορίες να βοηθήσουν κάποιον που το σκέφτεται και για αυτό σας ευχαριστώ για τη συμβολή.

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s