Η μάχη με την ύλη

Muy bien

 

Η κατάρα μας ως σκεπτόμενα όντα είναι η ψευδαίσθηση ότι θα μπορούσαμε υπό ορισμένες συνθήκες να απεξαρτηθούμε από τα δεσμά της ύλης. Ως είδος, απεχθανόμαστε την ύλη γιατί την έχουμε συναρτήσει με τη θνητότητα.

Σε βάθος χρόνων λοιπόν, η ανθρώπινη διανόηση εξύφανε θεωρίες που υποστήριζαν ότι το πνεύμα και την ψυχή είναι έννοιες που δεν είναι δέσμιες της ύλης. Μπορούν να υπάρξουν σε ένα υπερβατικό σύμπαν τους κανόνες του οποίου δε μπορούμε να κατανοήσουμε πλήρως. Ακόμα. Αυτή εξάλλου είναι και η βάση σχεδόν όλων των επικρατέστερων γνωστών θρησκειών.

Κακά τα ψέματα. Όλους μας συμφέρει αυτές οι θεωρίες να έχουν δίκιο. Ποιος δε θα ήθελε να ζει για πάντα; Και μετά τον εγκόσμιο βίο να αποδημεί σε ένα άλλο, σίγουρα πιο όμορφο μέρος όπου η αιώνια ζωή είναι εξασφαλισμένη (υπό συγκεκριμένες βέβαια κάθε φορά προϋποθέσεις).

Ποιος ήταν όμως ο λόγος που ο άνθρωπος οδηγήθηκε στην διατύπωση αυτών των θεωριών; Ήταν μήπως η παρατήρηση, η καταγραφή, η επιστήμη ή ο πειραματισμός; Όχι. Ο κύριος λόγος της διατύπωσης αυτών των θεωριών ήταν ο φόβος του θανάτου.

Ως δεύτερος λόγος θα μπορούσε κανείς να πει πως ήταν η εγγενής μας ανησυχία για την ανακάλυψη κάποιου «τέλους» με την Αριστοτελική έννοια του όρου, κάποιου στόχου που θα μπορούσε να μας δώσει κάποιο λόγο ύπαρξης.

Ωστόσο, ακραιφνώς επιστημονικά, η ζωή δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια συνάρτηση τυχαίων γεγονότων. Είναι η σύμπτωση των συνθηκών που μετατρέπει την ύλη σε κάτι έμβιο που γεννιέται, μεγαλώνει και πεθαίνει. Η ύλη ωστόσο δε χάνεται μετά τον θάνατο. Μετουσιώνεται, αλλά παραμένει σταθερή στο σύμπαν.

Σε αυτή την σκέψη βρίσκω τον τελευταίο καιρό μεγάλη ανακούφιση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s